България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

115 години независима България! Велико Търново е в центъра на честванията

Тържествени церемонии са планирани в цялата страна

22.09.2023 | 06:56 Редактор: Вяра Димова

Отбелязваме 115-ата годишнина от обявяването на Независимостта на България. Тя е провъзгласена на 22 септември 1908 година с манифест на княз Фердинанд в църквата "Св. Четиридесет мъченици", а след това и във Велико Търново.

По традиция кулминацията на тържествените чествания е във Велико Търново. В тях ще се включи председателят на Народното събрание Росен Желязков. Той ще присъства на тържествената заря-проверка на площад "Цар Асен І".

В ранните часове на деня Великотърновският митрополит Григорий ще отслужи празничната литургия в църквата "Св. 40 мъченици". С военен ритуал националното знаме ще бъде издигнато в Архитектурно-музейния резерват "Царевец", а до паметник "Майка България" ще се проведе празнично шествие. Кулминация на празничната програма ще е прожекцията на аудиовизуалния спектакъл "Царевград Търнов - звук и светлина".

В София премиерът акад. Николай Денков ще присъства на тържествената церемония на площад "Княз Александър I", където ще произнeсе слово по случай 115-ата годишнина от обявяването на Независимостта на България. Тържествени церемонии ще има в цялата страна.

Снимка: Bulgaria ON AIR


1
0 rate up comment rate down comment 0
Ат
преди 7 месеца
Да, ама не е независима. Сигнализирай за неуместен коментар