България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Пет пъти премиер - историческата значимост на Александър Малинов

Има ключова роля в обявяване на Независимостта на България

22.09.2023 | 07:52 Редактор: Тодор Петров

Александър Малинов е рекордьор по заемането на поста министър-председател на България - 5 пъти. Той е бесарабски българин, роден на 3 май 1867 г. в село Пандъкли, което се е намирало в тогавашната Руска империя. По образование е юрист. 

Александър Малинов е една от значимите фигури за историята на съвременна България. На улица "Граф Игнатиев" 9 в центъра на София, където Малинов е живял, се намира плоча, която да увековечи неговия принос. 

Малинов е прокурор е в съдебния процес срещу убийците на Стефан Стамболов и осъжда за злоупотреби с държавни средства министрите в кабинета на Тодор Иванчов. Малинов също е защитник на лидера на БЗНС Александър Стамболийски по обвинения за антивоенна дейност. Малинов стремглаво се впуска в политиката и успява да наследи Петко Каравелов като лидер на Демократическата партия. Има ключова роля в обявяване на Независимостта на България. 

Свързваме името на Александър Малинов с Независимостта на България, защото именно той написва Манифеста за обявяването ѝ. В края на Първата световна война Александър Малинов оглавява две коалиционни правителства, които сключват Солунското примирие и потушават Войнишкото въстание 1918 година. 

Кръстник е на княгиня Мария Луиза. След преврата от 19 май 1934 г. продължава да отстоява демократически ценности в условията на авторитарен режим. Женен е за рускинята Юлия Малинова, която разгръща широка благотворителна дейност и заедно с Екатерина Каравелова страстно защитава правата на българските жени. От брака си с нея има пет деца – три дъщери и двама сина. 

Александър Малинов умира на трибуната на предизборно събрание в София.

Вижте повече в репортажа на Димитър Минчев.