България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Леонидов: Не оценяваме 22 септември, обществото се държи като сган и тича след моркова

Национален празник не може да бъде празник, който други са ни създали, категоричен е общественикът

22.09.2023 | 08:41 Редактор: Тодор Петров

"Мнозина от българите бъркат личната независимост с националната. Личната е свързана с битови проблеми. Независимостта като държава и нация е нещо по-изящно, това не се разбира от по-голяма част от обществото ни. Този празник в продължение на 45 години беше неглижиран и вкаран в сянката, в ъгъла. След 9 септември нямаше как да има 22 септември, това объркване продължава. Повечето българи не оценяват този празник, той е един от най-големите", заяви поетът, журналист и общественик Румен Леонидов в студиото на "България сутрин" на празничния 22 септември. 

Той подчерта, че постигането на Независимостта е победа на българската дипломация

"Дипломацията се изучава друго време, това е много фина настройка на политиката. В правителството на Петков по отношение на Северна Македония имахме дипломати на длъжност, които доста се провалиха в своята неопитност и прибързаност", посочи Леонидов пред Bulgaria ON AIR.

"Тогава тази дипломация е подготвена отдалеч и дава самочувствие на нашата държава. Национален празник не може да бъде празник, който други са ни създали или причинили. Заедно с 6 септември, когато правим малка революция, това е втората дата, която безспорно би трябвало да бъде национален празник. Но нямаме обществено признание. Самите днешни политици не са много наясно, защото подборът им е много случаен", каза още гостът.

Александър Малинов е юрист, в момента в парламента почти няма юристи, които да изработват законите, отбеляза Леонидов. 

По думите му една част от политиците ни злоупотребяват, говорейки за националните интереси, а за абсолютна независимост днес не можем да говорим.

"На каква база? На това, че имаме много нефт и злато? Че имаме банки, които са център на света или часовници на световно равнище като швейцарците? България трябва да има силно правителство, което народът да харесва. Българите гласуваме за някого и на третия ден казваме: Махнете го, той ни излъга", настоя Леонидов.

Според поета и журналист, голяма част от обществото ни не разбира, че държавата не може да дава непрекъснато. Нашите правителства се гънат пред решения, в които могат да бъдат не просто послушници, а партньори на най-големите, смята Леонидов.

"Все още част от обществото се държи като тълпа. Като някаква сган, на която показваш морков и камшик и тича към дресьора. Това лашкане показва, че обществото не може да излъчи своите партии. Когато не търсиш критерии за висока интелигентност, а харесваш цинизма и бруталното, нищо не можем да направим. Националният ни път е свързан с национална доктрина, каквато ние нямаме", коментира още гостът. 

Гледайте целия разговор във видеото.