България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Случаят "Дебора" пренаписва законите ни, но по-строгите наказания едва ли ще спрат насилниците

Адв. Райна Аврамова и психологът Младен Владимиров казаха какво трябва да се промени

03.08.2023 | 09:12 Редактор: Тодор Петров

Извънредно заседание на комисията по правни въпроси се провежда днес. След мащабната вълна на недоволство в обществото след кошмара с Дебора в Стара Загора, депутатите отварят за промени Закона за домашното насилие и Наказателния кодекс.

"Радвам се, че имаме будно общество, което се обединява и благодарение на това предизвиква реакция у политиците. Но съм категорично против да се взимат прибързани решения за корекции в законите. Не може да се използва недоволството на хората, които са юридически некомпетентни. Промените, които ще бъдат разглеждани, са недостатъчни и не биха могли да постигнат каквото и да било", заяви адвокат Райна Аврамова в студиото на "България сутрин". 

Тя е категорична, че ако вдигнат санкцията за средна телесна повреда от 6 на 8 години, тези две години разлика няма да подействат възпиращо насилниците да не го направят.

"В правната комисия трябва да се помисли как да бъде добавен нов текст в НК, свързан с извращенията, с гаврата и унижението на човека, които могат да доведат до загуба на идентичност, както е конкретният случай в Стара Загора. В НК има празнота по този въпрос и размерът на наказанието няма да я запълни", смята адв. Аврамова.

Психологът Младен Владимиров посочи пред Bulgaria ON AIR, че трябва да се говори, че има психологическа страна и ще пострада самооценката при това момиче от Стара Загора. 

"Виждаме и социална травма. От вчера върви неприятен процес на деморализация на момичето и деперсонализация. Тя ще претърпи изключително много негативни последици", обърна внимание той.

Адв. Аврамова смята, че е неправилна квалификацията, която е дадена относно случая в Стара Загора.

"Предвижда се като средна телесна повреда обезобразяване на лице и тяло, което имаме в конкретния случай. Отделно от това, психическата травма не е обследвана при изготвяна на експертизата", изтъкна юристът.

Аврамова настоя, че целта на политиците не трябва да бъде да потушат временно напрежението, а да решат трайно въпроса. 

"Ако тези промени бъдат приети, за момента е възможно да потушат напрежението. Но след месец-два или година-две, когато продължат тези случаи или се увеличат, тогава какво ще обяснят на хората? Законите не се пишат на коляно, изолирани и под натиск. Обществеността ще има съпричастност да даде необходимото време, за да бъде изработен качествен закон", коментира още адв. Аврамова.

Според нея определението за интимна връзка е неясно, непълно и поражда съмнения и възможности за различни тълкувания в различни съдебни състави в цялата страна.

"Тези неща за интимните връзки са коментирани и политиците в работните групи се притесниха, че в този обхват ще попаднат хомосексуални двойки, малолетни и непълнолетни ромски майки. Има начин да се докаже, че хората са били в интимни отношения", каза на свой ред Владимиров.

Той е на мнение, че българинът все по-често отлага да сключва брак и трябва да направим адекватни на днешното време закони. Трябва не само да мислим за последиците, а как да не се стига до полиция и съд, вярва психологът. 

"Тук става въпрос за едно дете и е имало милион индикации. "Само Бог може да ме съди", "Брат за брата", "Свобода или смърт" и всички други патриотични неща са индикации, че нещо се случва. Момчето е било на пробация. Слагаме петно на цяла Стара Загора", заяви Владимиров.

"Искам да се прави ясно разграничение между съжителството на съпружески начала и интимната връзка. Всички съжителстващи на семейни начала лица, за да могат да докажат лесно това обстоятелство в съда, трябва да могат да се регистрират като съжителстващи на семейни начала в съответната община. Лицата в интимна връзка изключват лицата, които са в брак и съпружеско съжителство. Както е внесено предложението с това тълкувание, е недостатъчно и ще задълбочи още повече проблемите на фаза съд. Нека да бъде "сексуална връзка", за да е ясно какво се визира. Интимност означава близост, това включва и приятелската близост", обясни адв. Аврамова.

Владимиров също взе отношение по темата и даде следния пример: Когато сме в любовен триъгълник, аз имам любовница, ако тя утре поиска да се еманципира от мен, аз мога да стана насилник. Вижте случая в Стара Загора. Той има жена и дете, как ще отиде да каже: Аз имам интимни отношения с едно младо момиче.

По думите му трябва да се научим да говорим за всички форми на насилие. 

"Още от ранна детска възраст трябва да подготвим децата къде са границите на допустимото, да развием в тях липса на толерантност към насилието и да ги научим да търсят авторитети - мама и татко, учителите, полиция. Трябва да се работи по програмите за насилниците, но трябва да има и дефиниция какво е насилие", коментира Владимиров.

Райна Аврамова се съгласи, че трябва да се започне от семейството и възпитанието. Тя отбеляза, че хората не се раждат насилници.

Гледайте целия разговор във видеото: