Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Емануил Йорданов: Понятието "интимна връзка" ще доведе до безкрайни дела, българинът не уважава закона

Има жени, които водят дела по Закона за защита от домашно насилие, за да могат да си подготвят развода, каза бившият вътрешен министър

02.08.2023 | 19:52 Редактор: Тодор Петров

Бившият вътрешен министър Емануил Йорданов определи като пиар акция извънредното заседание на парламента за промени в Наказателния кодекс.

"В такива кратки срокове трудно би могло да очакваме, че ще се изработят и приемат качествени текстове, които да доведат до позитивен резултат. Наказанието за лека телесна повреда си остава под 3 години лишаване от свобода. В Наказателния кодекс има член 78а, в който се казва, че ако е извършено умишлено престъпление, което се наказва с до 3 години лишаване от свобода и извършителят не е осъждан и не е освобождаван от наказателна отговорност по този ред, му се налага глоба от 1000 до 5000 лв. При първо осъждане нещата въобще не се усещат", заяви той в предаването "Денят ON AIR".

Според Йорданов понятието "интимна връзка" ще доведе до безкрайни дела, в които нищо няма да може да се докаже

"Една интимна връзка е такава, защото не става достояние на други лица. Какви доказателства трябва да сочим на съда, за да се докаже това нещо? В практиката на съда, за съжаление, се вижда не много рядко как дадени от закона права се използват с цели, които са много различни от заложените от законодателя. Има жени, които водят дела по Закона за защита от домашно насилие, за да могат да си подготвят развода след това. Има случаи, в които се използва процедурата, за да може мъжът да бъде изгонен от жилището. Има и обратните случаи", обясни бившият шеф на МВР пред Bulgaria ON AIR.

Емануил Йорданов добави, че българинът никога не е уважавал закона и даде следния пример: Когато започнах следваното си в Софийския университет, ни учеха, че когато победи комунизмът, едно след друго ще умрат правото и после държавата. Стигаме до ситуацията "от всекиго според възможностите, всекиму според потребностите". Този нихилизъм към закона е налаган от години на българина, имаме нагласата да измисляме начини за заобикаляне на закона още преди да е приет.

"Този човек (Георги Георгиев от Стара Загора - бел. ред.) може да се води по документи снабдител, но на практика да работи като охранител. Ние сме най-добри да организираме проверки и да създаваме комисии, които да проучват един или друг случай. Практиката показва, че всяко чудо е за три дни. След това всичко си тръгва постарому - до следващия драстичен случай, тогава се правят пожарни промени, които в общия случай не дават резултат", каза още Йорданов.

Той не смята, че в МВР има достатъчен брой компютърни специалисти, които да наблюдават уеб пространството за мрежи и групи за споделяне на голи снимки.

"Мис Стара Загора от преди няколко години казва, че това е практика от 2015 г. Най-лесно е да обвиним МВР, прокуратурата и съда. Защо, след като е практика от 2015 г., това не е станало обществено достояние?", попита Йорданов.

"С 2-3 дни закъснение се появи съдията, която е писала последното определение относно мярката за неотклонение на татуирания юнак. Тази жена определено не се справяше с контакта с медиите. В Закона за съдебната власт е предвидено, че всеки съд има служител, който отговаря за контакт с медиите. Говорителят на съда е за това - при такъв случай да обясни случилото се по достъпен начин. Нищо фатално не се е случило, производството може да се развие нормално и въпросният извършител да получи високо наказание", коментират бившият вътрешен министър.

Гледайте целия разговор във видеото.