Денков: Свидетели сме на садизъм, хората не искат апатия, а правосъдие

"Очаквам органите на реда да използват сила само, когато е необходима", заяви министър-председателят

02.08.2023 | 10:41 Редактор: Михаела Кирилова

При откриването на днешното заседание на Министерския съвет министър-председателят акад. Николай Денков заяви, че обществото в България е гневно за пореден път и има основание за това, защото е станало свидетел на поредния садистичен акт.

"Темата на деня не е добра. За пореден път хората в България са гневни и имат основание, защото са свидетели на поредното садистично действие, което е останало незабелязано от правосъдната система. Шокиращо е както безразличието към чуждата болка от длъжностни лица, така и гласовете на подкрепа към това деяние. Време е всеки от нас да поеме своята роля и отговорност, за да пресечем настъплението на агресията и болката в нашата страна", настоя Денков.

"Възлагам на министрите на МВР, на МП, на МТСП и на МО през следващата седмица да прегледате това, което не работи във вашите системи и да предложите промени, с които да променим тази негативна тенденция. Моля да отбележите и мерките, които не са само в областта на правителството и засягат и другите институции. Очаквам силите на реда да използват сила само, когато е необходима, а в останалото време да бъдат сила на доброто", каза още Денков.

Той призова прокурорите и съдиите да използват правомощията си, за да защитават жертвите, а не насилниците.

"Хората искат правосъдие, а не апатия и безразличие към човешката болка", посочи премиерът.

Министър-председателят отправи апел и към родителите и учителите, защото именно личният пример е най-важен за подрастващите, и припомни, че "училището освен място за образование, е място и за възпитание".

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR