Депутатите прекъсват ваканцията си и спешно приемат поправките "Дебора"

Ще завишат наказанията за лека и средна телесна повреда

03.08.2023 | 06:50 Редактор: Тодор Петров
Депутатите прекъсват ваканцията си и спешно приемат поправките

Депутатите прекъсват лятната си ваканция след случая с нарязаното с макетен нож 18-годишно момиче в Стара Загора. На извънредно заседание на правната комисия се очаква да бъдат приети спешни промени в Наказателния кодекс и Закона за домашното насилие. 

Предложенията предвиждат в кръга на защита да бъдат включени и лицата, които са в "интимна връзка", без непременно да съжителстват. В момента разпоредбите дават закрила само на роднини, съпрузи и хора, които живеят заедно във фактическа връзка. 

С промените в Наказателния кодекс се завишават наказанията за причиняване на средна и лека телесна повреда. В момента наказанието за средна телесна повреда е до 6 години лишаване от свобода, а законопроектът предвижда то да стане до 8 години. Ако предложенията бъдат приети, наказанието ще бъде до 2 години затвор в случай, че леката телесна повреда е с последствия за здравето. Ако тя е без такива, се предвижда глоба. 

Глобата също се завишава и става от 500 до 1000 лв. В момента тя е от 100 до 300 лв. Подписът си под направените предложения поставиха Кирил Петков, Бойко Борисов, Делян Пеевски и други депутати от трите формации ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС. 

Ако промените бъдат приети от правната комисия, се очаква да влязат за разглеждане в пленарната зала още в понеделник - точно седмица, след като гневът изкара десетки хиляди в София и цялата страна на протест в подкрепа на 18-годишната Дебора.