"Докторе, ще умра ли?": Пред Bulgaria ON AIR говори д-р Петров, приел обезобразената Дебора

Цял живот ще си го спомням, не съм виждал толкова много рани, сподели ортопедът

01.08.2023 | 18:51 Редактор: Михаела Кирилова

Дни след като стана ясно за бруталното нападение над 18-годишната Дебора от Стара Загора, пред Bulgaria ON AIR говори лекарят, който първи е приел момичето.

В нощта на 26 юни ортопедът д-р Стоян Петров е дежурен в спешното отделение на университетската болница в Стара Загора. Около 23 часа екип на бърза помощ кара 18-годишната Дебора. 

"Цял живот ще си го спомням. Не съм виждал толкова много рани на едно място. През цялото време повтаряше "Докторе, ще умра ли?". С оглед, че това е младо момиче, нещата бяха много грозни", каза д-р Петров.

"Развързахме най-напред ръката. Жестоки рани, нямаше какво да правим освен да обработим", добави докторът.

Процедурата е отнела най-малко три часа. А на въпрос дали направените шевове са 400, д-р Петров отговори така: "20-ина рани, не съм броил шевовете, но може да са толкова".

"Гладки, порезни рани, като със скалпел. На еднаква дълбочина. Имаше 2-3 по-повърхностни, но повечето бяха с дълбочина от около 2 см, 2 см и половина. На двете гърди имаше по една рана, имаше по една напречна рана от същото ножче, обръсната глава, счупен нос и според колегата, който е неврохирург, е имала и комоцио, защото каза, че повтарянето на един и същи въпроси", допълни д-р Петров.

Лекарят казва, че през цялото време момичето е било в съзнание. "Беше дезориентирана, попитахме я какво се е случило и тя казваше, че не помни", заяви той.

Д-р Петров е категоричен - раните ще зараснат. Важно е да зараснат и психологическите травми.

"Въпросът е момичето да забрави случката, но едва ли", отбеляза докторът.

Специалистите смятат, че посягайки на лицето на жертвата, се атакува нещо изконно женско и това ще бележи бъдещото ѝ развитие. 

"Това момиче все още е в посттравматичен шок и няма скоро да излезе, тъй като едно насилено тяло запомня травмата и блокира вътре в нея. То живее в травмата сякаш това е сега", каза психотерапевтът Д-р Владимир Пожарашки.

За да помогне травмата да бъде преодоляна, цяла България излезе на демонстрация и каза "Нито една повече". Днес главният прокурор Борислав Сарафов поиска оставката на прокурор Георги Видев. Сарафов изрази сериозно възмущение за сериозните пропуски при определянето на мярката на обвиняемия Георги Николаев. 

Временно е прекратен и трудовият договор на съдебния лекар, изготвил медицинската експертиза на Дебора, според която нанесените наранявания са оценени като "лека телесна повреда".

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.