Депутатите прекъсват ваканцията си заради нападението над Дебора (ОБНОВЕНА)

Ще изслушват министъра на здравеопазването за съдебномедицинската експертиза по случая в Стара Загора

01.08.2023 | 17:20 Редактор: Елеонора Танева

Увеличаване на защитата от домашно насилие и по-строги наказания предвиждат два законопроекта, внесени днес общо от парламентарните групи на ДПС, ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната-Демократична България". Повод са поредните случаи на насилие над жени. За промени се обяви и омбудсманът Диана Ковачева.

Правната комисия към НС ще проведе извънредно заседание на 3 август. В дневния ред е включен за гласуване Законопроектът за изменение и допълнение на Наказателния кодекс и Законопроектът за изменение и допълнение на Закона за защита от домашното насилие, внесени от Бойко Методиев Борисов, Делян Славчев Пеевски, Кирил Петков Петков и група народни представители, става ясно от сайта на НС.

Документите бяха внесени в деловодството по-рано днес.

На извънредно заседание на 7 август Комисията по здравеопазване ще изслуша министъра на здравеопазването относно наличието на утвърден медицински стандарт "Съдебна медицина" и спазване на правилата и процедурите при изготвянето на съдебномедицинската експертиза по случая в Стара Загора.

Очаква се той да даде информация и за липсващи на територията на България лекарствени продукти за лечение на пациенти със захарен диабет и на ваксини за деца, които са задължителни съгласно действащия Имунизационен календар.

Промени в Наказателния кодекс предложи и омбудсманът Диана Ковачева. Те предвиждат въвеждане на нов състав на престъпление и създаване на нов член, който да включва деяния, отговарящи на определенията за изтезание, мъчение, унизително третиране.

Предложение за създаване на нов чл. 130а: "Ако някой "съзнателно използва спрямо другиго сила или причини другиму физическо страдание или болка по начин или със средства, които явно унижават човешкото достойнство на пострадалия, потискат го, предизвикват у него силен стрес, душевна болка или чувство на малоценност, безпомощност или страх, се наказва с лишаване от свобода до осем години."

Вижте повече в репортажа на Благовест Илиев.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)