Първа оставка след обезобразяването на Дебора, случаят отвори много стари рани

Ако Георги беше на протеста в Стара Загора, нямаше сила, която да спре хората да не го линчуват, каза Мария Бонева

01.08.2023 | 13:38 Редактор: Елеонора Танева

И.д. главен прокурор Борислав Сарафов поиска и получи оставката на заместник-окръжния прокурор на Стара Загора - Георги Видев. Именно прокурор Видев се е явил на делото в Окръжния съд, на което е пледирал по-лека мярка за Георги Георгиев.

Екип от прокурори от ВКП ще проверява работа на Видев, както и на прокурора от Районната прокуратура Десислава Първанова, която е първият наблюдаващ прокурор по разследването за обезобразената Дебора.

Оставката идва след първата вечер на протести в цялата страна, на които бяха поискани сурови наказания за домашните насилници, превенция и прилагане строгостта на закона.

"Благодаря на всички, които са тук, не само заради моето дете. Аз също водя тази битка заради всички други - не искам да има повече такава несправедливост", каза майката на Дебора - Ивелина Михайлова

Протестите срещу насилието излязоха извън пределите на страната. Недоволство имаше също в Берлин и Виена. 

"В Берлин беше важно да се присъединим към силната гражданска позиция в България. За нас беше важно вниманието, което се отделя на домашното насилие да не бъде моментна реакция, да намерим начин да адресираме тази тема в българската общност в Берлин", заяви гражданският активист Цветелина Тодорова.

Пред Bulgaria ON AIR тя уточни, че в града живеят около 30 000 български граждани.

"Важно е да знаят по какъв начин могат да сигнализират жертвите на насилие, кои са отговорните институции и как може да се предотврати. Доверието към институциите тук е голямо", подчерта Тодорова.

Жертвите на насилие не забравят, лекуват раните си с години, а най-голяма сила им дава подкрепата от обществото и увереността, че не са сами. На протеста в Стара Загора бяха отворени и стари рани.

Мария Бонева, която беше залята с киселина и обезобразена пред 21 години, беше там и разговаря с майката на Дебора.

"Имаше прост въпрос, който като майка на майка ѝ зададох: "Какво да се направи за момичето?" Тя ми каза: "Никой като се прибере вкъщи да не намери детето си такова - не може да намериш детето си клано, ние не сме кланица!". За секунди си дадох сметка, че ако той беше там, нямаше сила, която да спре хората да не го линчуват", каза Мария Бонева в студиото на "България сутрин".

Тя беше категорична, че ако е нужно, ще се потърси световна практика и подкрепа, за да бъде променена системата.

"Няма как едно човешко същество да ме убеди в лека телесна повреда, как пускаш един човек с ясното съзнание, че той 40 минути реже това дете? Има работодатели, които го взимат на работа. Но в охранителния бранш работят и много достойни мъже. На българския мъж се сложи етикет, че е насилник. На протеста видяхме здрави, прави, млади момчета, хора кардинално готови да променят системата", заяви Бонева.

А като следваща нужна стъпка посочи раздаването на справедливост. Организира кръгла маса, на която да бъдат обсъдени проблемите и възможностите такива зверства да не се случват повече.

"Ние сме държавата на трупното, ние сме касапница пред света. Хората ги разфасоват като трупове или ги заливат с киселини", коментира още Мария.

Вижте повече в репортажа на Благовест Илиев.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR


2
0 rate up comment rate down comment 0
Историк
преди 8 месеца
Българският народ е див и варварски! Логично! Хората и тоалетна не правят на кръстопът! " елита ни е най ярко изразен! Сигнализирай за неуместен коментар
1
4 rate up comment rate down comment 1
Гошо
преди 8 месеца
Кьор фишек за балъците, ще му дадът по добро местенце Сигнализирай за неуместен коментар