"Няма да мълчим": Жени от цяла България застанаха зад Дебора, искат цялата жестокост на закона за Георги

Хиляди заляха площадите на повече от 30 града в страната

31.07.2023 | 21:43 Редактор: Искра Ангелова

Огромна вълна от съпричастност към жертвите на насилие и нетърпимост към липсата на справедливост - това е България днес. Хиляди заляха площадите на повече от 30 града в страната, за да кажат на едно зверски малтретирано 18-годишно момиче и на други като него, че няма да има търпимост към насилниците, към неефективното правосъдие, към зле работещи институции или хора, в чиито ръце са поверени съдби и животи.

Стотиците граждани на Стара Загора се събраха пред Съдебната палата с настояване Георги Георгиев да бъде съден с цялата строгост на закона и законодателни промени с цел превенция на подобни зверства. Сред протестиращите беше и майката на пострадалото момиче.

"Към момента нямам нищо казано от нея по случая. Единственото, което прави, е да превключва каналите, избягва абсолютно всичко, което се случва. Искам да благодаря на всеки един, който е на протеста, защото ние сме тук заради децата си, не само заради моето. Водя тази битка не само заради моето дете, но и заради всички други. Не искам да има повече такава справедливост", сподели майката на Дебора - Ивелина Михайлова.

По-рано през деня бащата на 18-годишното момиче заяви, че състоянието ѝ остава тежко.

Демонстрация на недоволство имаше и в София е под наслов "Няма да мълчим. Стоп на геноцида над жените!".

На протест излязоха и гражданите на Велико Търново. Сред недоволните имаше много млади хора и майки с деца. Всички те настояваха за справедливост и нови законодателни промени.

"Вандалско е да се разбиеш витрина, а това е жестокост", сподели Михаела Пенева.

"Живеем в 21 век, тези неща не трябва да се случват", коментира Маринела Байчева.

В Пловдив и Карлово протестиращите изразиха подкрепа към пострадалата и семейството ѝ и поискаха оставката на магистратите, които са освободили заподозрения без мярка за неотклонение. Протестите бяха пред съдилищата в градовете.

Вижте повече в репортажа.