Хиляди българи изкрещяха "НЕ на насилието", майката на Дебора разкри състоянието ѝ

"Единственото, което прави, е да превключва каналите", сподели майката на обезобразеното момиче

31.07.2023 | 19:03 Редактор: Искра Ангелова

Национален протест срещу насилието и срещу бавното правосъдие. Точно в 18 часа в Стара Загора, София и още десетки градове стотици излязоха на площадите с искане за справедливост. Всички те казаха ясно "Не" на насилието над жени.

Хората искат и никога повече да не ставаме свидетели на престъпления като това в Стара Загора и на съдийски решения като това, с което мъжът, обезобразил 18-годишната Дебора, беше освободен.

Момичето има 400 шева по тялото си, счупен нос, а косата ѝ беше обръсната.

"Утре поредният Гошо може да е пред вашата врата", гласи един от транспарантите.

Родителите на Дебора също присъстват на протеста в Стара Загора, като споделиха, че тя се възстановява изключително трудно.

"Към момента нямам нищо казано от нея по случая. Единственото, което прави, е да превключва каналите, избягва абсолютно всичко, което се случва. Искам да благодаря на всеки един, който е на протеста, защото ние сме тук заради децата си, не само заради моето. Водя тази битка не само заради моето дете, но и заради всички други. Не искам да има повече такава справедливост", сподели майката на Дебора - Ивелина.

Събралото се множество в Стара Загора поиска и оставката на съдия Татяна Гьонева, която пусна обвиняемия Георги Георгиев, тъй като Окръжният съд е сметнал, че нанесените телесни повреди на Дебора са леки.

"Тук сме и заставаме зад момичето, както и ще бъдем и утре, и вдругиден, колкото се наложи, защото не искаме и този случай да се замете и да бъде забравен. Искаме промени и справедливост", настоя една от протестиращите.

Пред Съдебната палата в София също се събраха хиляди хора, за да изкажат своята подкрепа към обезобразеното момиче. Голяма част от хората поискаха адекватна присъда за 26-годишния Георги Георгиев, както и за всички случаи на насилие. Организаторите на протеста споделиха, че ще настояват за законови промени.

Много от хората носят плакати с надписи "Нито една повече". В столицата се виждат и плакати срещу съдия Гьонева. Хората я призовават да напусне съдебната система и определят решението ѝ като неадекватно.

"И аз съм жертва на домашно насилие, имам заплахи, като една от тях е "Ще ти отрежа главата", отправени са от криминално проявен", откровена бе една от протестиращите жени.

"Не съм съгласна престъпници да обикалят на свобода и не съм съгласна, че законът е на страната на силните, а не на жертвите", възмути се друга жена.

"Искам човекът, който е направил това брутално деяние, да влезе в затвора. И не само той - всички онези, които го правят", сподели друг протестиращ.

Недоволството крещи "Затвор".

Снимка: Bulgaria ON AIR