Съдия Гьонева, пуснала Георги на свобода: Колкото и да е стряскащо, това е лека телесна повреда

Видяхме снимките, но не сме съдебни медици, обясни магистратът

31.07.2023 | 13:35 Редактор: Юлиан Христов

След три дни лавина от въпроси без отговори, съдът в Стара Загора най-сетне даде обяснение по случай, който потресе страната. Вече е ясно защо обезобразеното тяло на едно момиче беше квалифицирано като лека телесна повреда. Обяснението: съдебната експертиза показала наранявания, които не са опасни за живота.

"Затова, колкото и да звучи стряскащо за обществеността, законодателят го идентифицира като лека телесна повреда", коментира съдия Татяна Гьонева, произнесла решението.

Тя е докладчик по делото в Окръжния съд на Стара Загора.

"Ние не сме съдебни медици, за да можем да преценим само по снимките какви са нараняванията. Имало ли е опасност за живота, временна ли е, постоянна ли е?", каза тя.

"В този случай ние сме длъжни при искане за вземане на най-тежката мярка да обсъдим доказателствата, които сочат не само за съпричастност на обвиняемия, но и доказателствата да подплатяват наличната квалификация, за която той е привлечен да отговаря по Наказателния кодекс. Ние трябва да установим дали заявеното в заключението покрива някои от признаците, които законът е въвел в разпоредбата чл. 129. За да се убедим не само, че лицето е нападнало и причинило нараняванията, но и че наистина е налице средна телесна повреда", обясни съдия Гьонева.

В случая съдебно-медицинската експертиза е установила наранявания, причинили временно разстройство на здравето, но не и опасност за живота.

"В този случай, за да има средна телесна повреда, следваше да е налице поне временно разстройство на здравето, но и опасност за живота. Ние това не го установихме. Доказателствата по делото не подплатиха повдигнатото обвинение", допълни тя.

Председателят на съда в Стара Загора Красимир Георгиев смята, че постановеният съдебен акт е законосъобразен.

"Убеден съм, че съдебният състав, единодушно подписал съдебния акт, е преценил доказателствата по делото и е взел това решение. Съдебният акт е законосъобразен. Той е в унисон с искането на представители на Окръжната прокуратура", заяви той.

Срещу съдия Гьонева имаше широка обществена реакция, след като стана ясно, че нейно е решението обвиняемият за нападението 26-годишен Георги Николаев да бъде освободен.

"Ние разбираме човешката реакция, ние не сме роботи, ние също сме хора. Нашата работа е да видим какви доказателства има към момента. Ако излезе, че е неправилно задържан, после пак ние сме виновни", каза съдия Гьонева.

На въпрос ще подаде ли оставка след обществената реакция, съдията отговори, че е благодарна на всички, които са я подкрепили в това време на изпитания.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС


9
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 8 месеца
Много ми е интересно ако беше нарязал нейната дъщеря как щеше да постанови? Като робот ли като не робот ли. Виждаш снимките че някой е рязал някой друг против волята му, чупи и носа, обръсва и главата и ти продължаваш да се позоваваш на нещо което явно не така. Разпореди задържане, разпореди следствие, разпити втора експертиза..... После се оправдава ние не сме роботи. Сигнализирай за неуместен коментар
8
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 8 месеца
Е съгласен съм и на малко по голямо наказание , но шевовете да са 1000 Сигнализирай за неуместен коментар
7
2 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 8 месеца
Може ли да причиня същото на съдийката като на момичето и да ме накажат (оправдае)като този *** , аз съм за Сигнализирай за неуместен коментар
6
1 rate up comment rate down comment 0
Наблюдател
преди 8 месеца
Проблемът пак опира до парламента и до калпавите закони , които се произвеждат там. Сигнализирай за неуместен коментар
5
4 rate up comment rate down comment 0
съдебна система
преди 8 месеца
Само в България е възможно един съд да постанови наказание доживотен затвор, а друг да постанови - невинен по едно и също дело! Сигнализирай за неуместен коментар
4
4 rate up comment rate down comment 0
Кина
преди 8 месеца
Е, даа, следващата жертва щеше да е добре да е тази особа, ама едва ли ... Възмездието удря където най-боли. Чак пък толкова да няма правна възможност психопати като това недосегаемо да са трайно затворени и изолирани ?! А децата им да нямат достъп до отровното възпитание, което биха имали, съжителствайки с тях. И каква е тая майка на детето му, дето го приема след стореното ?! Сигнализирай за неуместен коментар
3
5 rate up comment rate down comment 1
наблюдател
преди 8 месеца
2
10 rate up comment rate down comment 0
Кака сврака.
преди 8 месеца
Дали ще отсъди същото ако това се случи с нейно дете? Сигнализирай за неуместен коментар
1
9 rate up comment rate down comment 0
Магистрат
преди 8 месеца
Уволнена ли е вече тази "съдийкс" ? Че е гьон , гьон е ! Но е и пълен некадърник ! Правото не е за *** ! Сигнализирай за неуместен коментар