България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Мария Бонева: Ние сме държава касапница пред света, хората ги разфасоват като трупове

В Берлин вярват на институциите, посочи Цветелина Тодорова

01.08.2023 | 09:30 Редактор: Елеонора Танева

Жертвите на насилие не забравят, лекуват раните си с години, а най-голяма сила им дава подкрепата от обществото и увереността, че не са сами. Мария Бонева, която беше залята с киселина и обезобразена пред 21 г. беше на протеста в Стара Загора снощи. 

"Имаше прост въпрос, който като майка на майка зададох на майката на Деби - "Какво да се направи за момичето?" Тя ми каза: "Никой като се прибере вкъщи да не намери детето си такова - не може да намериш детето си клано, ние не сме кланица!". За секунди си дадох сметка, че ако той беше там, нямаше сила, която да спре хората да не го линчуват", каза Мария Бонева в студиото на "България сутрин".

Тя беше категорична, че ако е нужно, ще се потърси световна практика и подкрепа, за да бъде променена системата.

"Няма как едно човешко същество да ме убеди в лека телесна повреда, как пускаш един човек с ясното съзнание, че той 40 минути реже това дете? Има работодатели, които го взимат на работа. Но в охранителния бранш работят и много достойни мъже. На българския мъж се сложи етикет, че е насилник. На протеста видяхме здрави, прави, млади момчета, хора кардинално готови да променят системата", заяви Бонева.

21 г. след преживения от нея кошмар, тя още не се е отърсила. 

"Не се излиза от тъмнината, трябва да хванеш светлината - много е важно, че за това момиче се вдигна цяла България. Майка ѝ осъзна колко много любов има. Деби ѝ писа по време на протеста снощи, тя вижда, че е подкрепена, че не е виновна, че никой няма да подкрепи това, което се случва", добави Мария Бонева.

А като следваща нужна стъпка посочи раздаването на справедливост. Организира кръгла маса, на която да бъдат обсъдени проблемите и възможностите такива зверства да не се случват повече.

"Ние сме държавата на трупното, ние сме касапница пред света. Хората ги разфасоват като трупове или ги заливат с киселини", коментира гостът.

Протестите срещу насилието излязоха извън пределите на страната. Недоволство видяхме в Берлин и Виена. 

"В Берлин беше важно да се присъединим към силната гражданска позиция в България. За нас беше важно вниманието, което се отделя на домашното насилие да не бъде момента реакция, да намерим начин да адресираме тази тема в българската общност в Берлин", заяви гражданският активист Цветелина Тодорова.

Пред Bulgaria ON AIR тя уточни, че в града живеят около 30 000 български граждани.

"Важно е да знаят по какъв начин могат да сигнализират жертвите на насилие, кои са отговорните институции и как може да се предотврати. Доверието към институциите тук е голямо", подчерта Тодорова.

Гледайте целите разговори във видеата.


1
1 rate up comment rate down comment 0
липса на правосъдие
преди 8 месеца
Така е, защото нямаме ПРАВОСЪДИЕ! Каквито и закони да променят, положението ще си е пак същото! Защото правосъдието ни се влияе от политиците и корупцията! Сигнализирай за неуместен коментар