България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Нов живот на стара играчка: Как нашите деца помагат на украинските?

"В центъра в "Младост" 4 оказваме на помощ на майки и деца, идващи от войната", каза Мария Тончина

22.03.2023 | 08:04 Редактор: Искра Ангелова

Нов живот на стара играчка. От Фондация "От нас зависи" реставрират плюшени играчки, за да ги дарят на деца - бежанци.

"Центърът се намира в "Младост" 4, в него оказваме подкрепа на майки и деца, търсещи временна закрила в страната ни. Те идват от Украйна и намират помощ при нас. Хората даряват много неща - дрехи, обувки, играчки, храна, хигиенни материали. Част от нещата, които са втора употреба, за съжаление, не са в състояние, подходящо за употреба. Дрехите, които не стават за употреба, директно ги изпращаме за рециклиране", каза Мария Тончина от "Нас зависи" в студиото на "България сутрин".

Тя добави, че играчките все пак имат сантиментална стойност.

"Деца ни ги носят и искат да ги дарят за други деца, но някои от тях не са в подходящо състояние. Един ден дойде много мило 6-годишно момиченце, което искаше да дари любимото си мече, но си личеше, че много е преживяло. Беше без едно око, но ние го приехме с благодарност, че ще го дадем на друго дете, което много ще му се радва. Дълго време се чудехме какво да го правим това мече и тогава на една от дамите, с която създадохме фондацията, ѝ хрумна, че може да потърсим помощ от доброволци, които ни да помогнат с реставрацията на играчките", разказа Тончина в ефира на Bulgaria ON AIR.

Така мечето придобива "нов живот".

"Най-честите щети при играчките са откъснати очи, уши, крак. И обикновено се уговаряме за една седмица с хората, които имат желание да ни помогнат. В последната една година наблюдаваме много голяма вълна на съпричастност, свързана с различните кризи. И за Украйна, и за пострадалите в карловските села, имахме и за кампания за пострадалите при земетресенията в Турция и Сирия. Имаме ядро от доброволци, с които работим повече от една година рамо до рамо, те постоянно се увеличат", допълни тя.

А в началото на войната им се налага да търсят и конкретна играчка.

"Приемаме чисти, изпрани, здрави и запазени дрехи, които могат да отидат директно при новия си собственик. А за кампанията няма краен срок. Хората, които искат да ни намерят - имаме Facebook група и страница - "От нас зависи", коментира Мария Тончина.

Гледайте целия разговор във видеото.