"Страхувах се да не загубя всичко": Украински доброволци разкриват ужаса на фронта

"Младите хора се справят по-трудно с негативните емоции от войната", смята Марта Юзкив

02.03.2023 | 15:52 Редактор: Петя Кръстева

"Неведнъж в нашата история руснаците са се опитвали да унищожат корените на украинците", казва Марта Юзкив, която заедно със съпруга си Сергей е била доброволка на фронта.

По думите ѝ "Киев изглежда почти като преди войната". Сигнали за въздушна тревога има и днес, но Марта е виждала и по-лошо, затова почти не реагира на тях. Тъкмо се е върнала от фронта, където е работила като лекар. Четирима нейни колеги са загинали пред очите ѝ по време на въздушна атака, докато се опитвали да спасят десетима ранени. Тя и съпругът ѝ Сергей Чорний, с когото служат в един батальон, в момента са в отпуска. И двамата са над 50-годишно. Само няколко месеца преди руското нахлуване и двамата не са имали никакъв военен опит.

Марта и Сергей първоначално се записали в териториалната отбрана – доброволно подразделение на цивилни граждани, създадено от Министерството на отбраната за желаещите да подкрепят украинските въоръжени сили. Командирът на подразделението им обяснил, че териториалната отбрана ще поддържа армията зад фронтовата линия, ще организира контролно-пропускателните пунктове и логистиката, за да могат по-подготвените сили да заемат предната линия. 

"Страхувах се да не загубя всичко, което ми е скъпо. Всяка помощ, която армията може да получи, може да ѝ бъде полезна", казва Марта, която в никакъв случай не е авантюристка. Двамата със Сергей си построили уютна къща в село близо до Киев, работели за фармацевтична компания. Марта мечтае нейната родина да се развива като либерална демокрация по подобие на Запада, а не на Изтока. Тя е участвала в движението от Майдана, когато украинците излязоха на протест срещу проруския президент.

След нахлуването на Русия в Украйна Марта и Сергей били мобилизирани. Не след дълго ги изпратили на предната линия – в предградието на Киев - Ирпен, където руската армия била спряна. Бързо станало ясно, че Украйна ще се нуждае от всеки войник. Така подразделенията на териториалната отбрана се превърнали в редовна армия. 

На фронта Сергей е с бръсната глава и дълга брада. Сега косата му е по-буйна и е сплетена. Марта пък е отслабнала, чертите ѝ са се изострили, широката ѝ усмивка е старата. 

"Младите хора се справят по-трудно с негативните емоции от войната. По-възрастните са по-гъвкави. Чувствам, че не съм се променила в емоционален план", подчертава тя, цитирана от DW.

"В първите месеци на войната в Украйна не бях настроен оптимистично – имах чувството, че с всеки следващ ден губим все повече", признава Сергей. Когато обаче Украйна успяла да спре руските войски, след което и да ги изтласка от част от окупираните територии, съпрузите се изпълнили с увереност. 

На Марта и на Сергей им казали, че трябва да преминат допълнителна подготовка преди да ги изпратят на фронта отново. "Това, на което се научих в армията, е, че трябва всичко да се върши незабавно – нищо да не се отлага за утре, защото утре може и да не настъпи", заяви още Марта.

Снимка: БГНЕС