ЕС готви план за бърза доставка на боеприпаси за Украйна

Страните трябва да инвестират около 4 млрд. евро, за да набавят 1 милион снаряда

02.03.2023 | 14:18 Редактор: Петя Кръстева
ЕС готви план за бърза доставка на боеприпаси за Украйна

Европейският съюз е готов да предложи план с три направления за снабдяване на Украйна с така необходимите боеприпаси в отговор на призивите на някои държави членки да увеличат производствения капацитет на континента, но размерът на финансирането остава неясен.

Предложението призовава за незабавни трансфери на боеприпаси, особено 155-милиметрови артилерийски снаряди от съществуващи запаси или чакащи поръчки, както и използване на съвместна рамка за обществени поръчки за събиране на поръчки за европейската индустрия, гласи документ, с който разполага Bloomberg. Документът също така предвижда увеличаване на индустриалния капацитет на Европа, за да отговори на настоящото и бъдещото търсене.

Министрите на отбраната на ЕС ще обсъдят предложенията на среща в Швеция следващата седмица с цел сключване на споразумение до срещата на лидерите по-късно този месец в Брюксел.

Естония, която за първи път повдигна въпроса по-рано тази година, заяви, че страните от ЕС трябва да инвестират около 4 милиарда евро, за да набавят съвместно 1 милион снаряда, от които Украйна твърди, че се нуждае тази година.

В момента Русия изстрелва същото количество боеприпаси за един ден в Украйна, което Европа може да произведе за един месец, посочи балтийската нация.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg

Снимка: БГНЕС