Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Зам.-министърът на правосъдието: Защо влязоха в клуба 7-10 дни след убийството на Божанов?

Чадър е имало, въпрос на предложения е до кое ниво е стигал, заяви Емил Дечев

14.02.2024 | 20:30 Редактор: Тодор Петров

Заваляха оставки в ръководството на ревизираната от и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов Софийска районна прокуратура.

"Има напрежение между ръководството на бившата Върховна касационна прокуратура, най-вече между настоящия изпълняващ длъжността главен прокурор и ръководителя на СРП г-жа Зартова. Г-н Сарафов поиска за трети път оставката ѝ. Вероятно проверката в СРП и няколкото искания за оставка на г-жа Зартова са накарали нейните заместници да се разграничат от нея", коментира зам.-министърът на правосъдието Емил Дечев за Bulgaria ON AIR.

Според него резките завъртания на 180 градуса са много често характерни за институции, където има почти военна дисциплина и йерархичност. В едва последния момент хората решават да кажат гласно за промяната на своята позиция.

Дечев е скептичен, че някой ще проговори и изтъкна, че винаги се е чувала само част от истината и е оставало впечатлението, че нещо не е разкрито докрай. Предпазлив е и относно разгласените списъци с магистрати около убития Мартин Божанов.

"Нормално е за този клуб SS, клиентелата му с магнитни карти да не са детски учители, готвачи и фаянсаджии, а именно съдии, прокурори и следователи. Неговите интереси и доходи от бизнес дейността му идват от контакти с хора с такива професии. Кои са тези хора - не знам и не мога да бъда сигурен. Министър Славов е казал, че е възможно да поиска дисциплинарни производства срещу тези хора. Трябва да разберем защо те са ходили там и за какво са разговаряли", заяви още Дечев в "Денят ON AIR".

Зам.-министърът на правосъдието направи кратка хронология на събитията и зададе логичен въпрос:

НСБОП е подал информация за дейността на тази група през декември 2022 г. На 31 януари 2024 г. Божанов е убит. Едва 7-10 дни след убийството се влиза в този клуб. Защо не са влезли по-рано и не са използвали специални разузнавателни средства - с подслушване и наблюдение, за да се види кои хора влизат и какво си говорят?

За Дечев е напълно логично и възможно в рамките на тези 7-10 дни всичко да е "заметено". Гостът подчерта, че в никакъв случай Божанов не е върхът на пирамидата.

"Не бих казал, че тези съдии, прокурори и следователи са стояли над него, по-скоро са били партньори. Тези над Божанов по-скоро са се срещали на други места", посочи той и призна, че е скептичен за това временната комисия в НС по казуса с Мартин Божанов да свърши нещо.

За него е необяснимо защо не е започнато разследване веднага след излизането на видеата за "Осемте джуджета" и Мартин Божанов. 

"Чадър е имало, въпрос на предложения е до кое ниво е стигал. Когато не се работи истински по закон, хората са изчезнали или убити. Защо има 159 следователи, срещу които се използват СРС-та, а има образувани досъдебни производства срещу само трима от тях", настоя още зам.-министърът на правосъдието.

"Може би е узрял моментът да се предвиди при такива случаи на специализирана комисия на парламента да ѝ се позволи да има достъп до конкретно дело, за да може тя да научи истината. Иначе никога няма да разкрият злоупотребите по конкретно дело", завърши Емил Дечев.

Гледайте целия разговор във видеото.