Висши полицаи купонясвали до зори с магистрати в частния клуб на Мартин Божанов

Главният прокурор не знае кои съдии и прокурори са били част от ВИП списъка

13.02.2024 | 18:39 Редактор: Вяра Димова

Патрон в пощенската кутия и кръст от клонки пред вратата на жилището. Такива заплахи са получили двама прокурори, свързани с разследването на убийството на Мартин Божанов - Нотариуса. Това разкри изпълняващият длъжността главен прокурор Борислав Сарафов пред Висшия съдебен съвет. А съдия Владислава Цариградска, която твърди, че е била заплашвана от Божанов, беше категорична, че в тази машината за натиск са участвали и висши прокурори. Двата сигнала идват от заплашваните съдии Лазаров и Цариградска.

"Разследването по делото не е приключило, извършват се активни действия", съобщи Сарафов.

По казуса с Мартин Божанов главният прокурор е взел две мерки.

"Ревизия на всички прекратени дела, свързани с Мартин Божанов и проверка на отказите, постановени по сигнали срещу него. И второто е ревизия и проверка на дейността на СРП", уточни още главният прокурор.

След изложението на Сарафов кадровиците от съдийската колегия се поинтересуваха от детайли по случая. Сарафов отби много от питанията, казвайки, че не знае или че няма право да дава информация.

"Притеснявам се, че трябва да го заявя, г-н Сарафов, но вие не давате никакъв конкретен отговор", каза Атанаска Дишева от ВСС.

Колкото до частния клуб за магистрати – Сарафов не знае кои съдии и прокурори са влизали в него. Той отказа да коментира списъка, получен от депутата Атанас Атанасов. На тази позиция бе и Николай Стайков от АКФ.

"Не е коректно, то е напълно недоказано, не може да сме пощенска кутия и да предаваме едни имена", заяви Николай Стайков от Антикорупционния фонд.

В клуба влизали и полицаи на средно и високо ниво, разказа Стайков. Мястото се превърнало в място за срещи, разговори и нощен живот. По свидетелски разкази мястото било обитавано до късните часове на нощта и до различни гледки, присъщи на нощния живот. В края на заседанието си съдийската колегия създаде и комисия за разследването на натиск върху магистрати от Мартин Божанов - Нотариуса.

"Надявам се да има съществена разлика и тя да е във взетите мерки – да не са само декларации, а да има конкретни мерки", посочи правосъдният министър Атанас Славов.

В заседанието се включи и съдия Владислава Цариградска, която разказа за заплахите и натиска.

Вижте повече в репортажа на Теодор Лазаров.


1
4 rate up comment rate down comment 0
Лили Барута
преди 2 месеца
Това България,егати блатото е станало Сигнализирай за неуместен коментар