Първи списък с ВИП гостите в частния клуб на Мартин Божанов

Ген. Атанас Атанасов ще даде имената на комисията в НС

12.02.2024 | 18:39 Редактор: Елеонора Танева

Изпълнителната власт не знае кои магистрати са посещавали частния клуб на убития Мартин Божанов – Нотариуса. Съдебната и законодателната обаче, ще получат от депутата Атанас Атанасов списък с имената на ВИП гостите съдии и прокурори. Депутатът го бил получил анонимно.

Неясни остават и обстоятелствата, при които Божанов е сменил последните цифри от ЕГН-то и фамилията си.

"От СДВР извършват проверка на място в ГРАО, където ще констатираме кой и на какви основание е извършил промяната", заяви  министър Стоянов.

Пет дни след акцията на МВР и прокуратурата в частния клуб за магистрати на Мартин Божанов, информация за имената на членувалите в клуба съдии и прокурори все още няма. 

А когато имената на магистратите станат известни, правосъдният министър ще настоява те да бъдат наказани.

"За всяко име, което бъде установено за някаква съпричастност към тази група за изнудване и манипулиране на правосъдието, аз ще подам искане към ВСС и Висшия прокурорски съвет за дисциплинарно наказание", каза министърът на правосъдието Атанас Славов

Имената на членувалите магистрати могат и да станат известни. Депутатът от ППДБ Атанас Атанасов вече съобщи, че анонимно получил списък с тях. 

"Информацията, която получих, е много интересен материал затова по какъв начин Нотариуса е действал в съдебната система. То може да бъде описано с една дума – корупция. Ще предоставя всичко на комисията, която беше сформирана в парламента", пише ген. Атанасов.

И докато властите постепенно разкриват обстоятелства около влиянието на Нотариуса върху съдебната система, то нови данни около убийството на Божанов не се съобщават. 

"Работи се активно и по убийството. Има изградени няколко версии, непрекъснато се събират факти и обстоятелства, които ние прецизираме и приобщаваме към някоя от версиите", уточни министър Калин Стоянов.

А по случая ВСС ще изслуша утре и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов и Николай Стайков от антикорупционния фонд. 

Вижте повече в репортажа на Теодор Лазаров.


1
2 rate up comment rate down comment 0
дрън-дрън
преди 2 месеца