Заплашили прокурори от СГП с патрон в плик и кръст от клонки

Сарафов не бил запознат с разследването на престъпната схема на Мартин Божанов

13.02.2024 | 11:49 Редактор: Тодор Петров

Имената на магистратите, членували в частния клуб на Мартин Божанов - Нотариуса, не са известни и на и.ф. главния прокурор. По време на изслушването си във ВСС Борислав Сарафов призна, че не разполага с достоверна информация по този въпрос и не отговори на кадровиците дали е поискал списъка на депутата Атанас Атанасов.

"В неделя на 11 февруари до мен бяха пуснати доклади, че двама от прокурорите от СГП са получили заплахи за живота си. Единият е получил патрон в пощенската си кутия, другият, който е жена, е намерила кръст от клонки пред входната си врата", съобщи главният прокурор Борислав Сарафов пред ВСС. 

Той изпраща доклада на министър Атанас Славов, за да им бъде осигурена защита. Славов също присъства на заседанието. Според Сарафов заплахите били по някакъв начин свързани с разследването.

Главният прокурор обобщи мерките, които е взел по казуса "Нотариуса" – разпоредил е проверка на прекратените дела и ревизия в районната прокуратура. Последвалите допълнителни и по-конкретни въпроси от кадровиците за клуба на Нотариуса, Сарафов отби с обяснението, че не знае отговора или няма правото да го даде.

До края на месеца трябвало да се направи обобщена информация кои са прекратени и кои може да бъдат възстановени. Също така е започнала ревизия на Софийската районна прокуратура.  Това можело да се направи в рамките на неговата компетентност. Сарафов обясни, че не бил запознат с досъдебното производство в СГП, което разследва престъпната схема на убития Мартин Божанов Нотариуса. Той се позова и на Конституцията, която не му позволява да се интересува от делото. 

Още преди да бъде питан каквото и да е, обвинител номер едно съобщи за заплахи, отправени към двама прокурори от градска прокуратура. Единият намерил куршум в пощата си, а другият – кръст от клонки.