ГРАО: Мартин Божанов сменя ЕГН-то си през 1999 г., но не и имената си

Главната дирекция не разполага със съдебно решение с мотиви за промяната на личните данни на Нотариуса

12.02.2024 | 19:20 Редактор: Искра Ангелова
ГРАО: Мартин Божанов сменя ЕГН-то си през 1999 г., но не и имената си

Главна дирекция ГРАО излезе с официални данни относно случая с Мартин Божанов - Нотариуса. Преди дни стана ясно, че личните данни на Нотариуса са били променени през годините. 

По-рано през деня министърът на регионалното развитие, който е и принципал на ГРАО, заяви пред журналисти, че ЕГН-то на Божанов най-вероятно е било променено в периода около 1999 и 2000 година. 

Цялата позиция на ГРАО: 

По акт за раждане лицето Мартин Ангелов Божанов е родено на 21 март 1973 г. В Акта му за раждане е записано, че съобщението до общината е от 22 март 1973 г.

Лицата, родени през 1973 г., не са получавали автоматично ЕГН.

Системата с ЕГН е въведена през 1977 г. в Народна Република България. Тогава анкетьори са минавали по домовете, за да събират информация за българските граждани с цел създаване на Единни граждански номера. По-късно е констатирано, че при тази първична анкета са допуснати грешки.

Съгласно електронния регистър на населението – Национална база данни "Население", за лицето Мартин Ангелов Божанов има следната информация: До 01.03.1999 г. лицето е било с ЕГН 730322ХХХХ, след което ЕГН му е променен на ЕГН 730321ХХХХ. Няма данни името (собствено, бащино или фамилно) на лицето да е променяно.

ЕГН номер се състои от десет цифри. Първите шест цифри показват датата на раждане на лицето, деветата цифра обозначава пола на лицето - тя е четна за мъж и нечетна за жена. При смяна на ЕГН последните 4 цифри са контролни и се сменят служебно. Това е причината последните 5 цифри от ЕГН на Мартин Ангелов Божанов да са променени.

В хода на настоящата проверка ГД ГРАО установи, че още през 1992 г. в актовете по гражданско състояние във връзка със сключен граждански брак и раждането на наследник, Мартин Ангелов Божанов е записан с ЕГН 730321ХХХХ. Лицето има сключени общо 4 граждански брака и регистрирани 3 развода с ЕГН 730321ХХХХ.

ГД ГРАО не разполага със съдебно решение с мотиви за промяна на ЕГН на лицето Мартин Ангелов Божанов. Оригиналите на актовете по гражданско състояние се съхраняват 130 г. в актовите книги в общинските администрации.

Съгласно чл. 11, ал. 2 от Закона за гражданската регистрация (ЗГР) начинът на формиране и редът за даване и промяна на ЕГН се определят с наредба. Материята е уредена в Глава четвърта Създаване и поддържане на регистър на Единните граждански номера, Раздел III Ред за промяна на ЕГН от Наредба № РД-02-20-9 от 21 май 2012 г. за функциониране на Единната система за гражданска регистрация. Процедурата по промяна на ЕГН започва след получаване на съдебно решение за промяна на дата на раждане и/или пол на лицето или когато длъжностното лице в общинската администрация при изпълнение на задълженията си, произтичащи от ЗГР, установи несъответствие между датата на раждане на лицето, вписана в акта му за раждане, и датата, съдържаща се в ЕГН, както и между пола, вписан в акта му за раждане, и пола, съдържащ се в единния му граждански номер. Заявления за услуги по гражданско състояние се подават и получават от общинските администрации, а не от ГД ГРАО.

Както е посочено по-горе, причините за смяна на ЕГН могат да бъдат несъответствие между датата на раждане на лицето, вписана в акта му за раждане, и датата, съдържаща се в ЕГН, както и между пола, вписан в акта му за раждане, и пола, съдържащ се в неговия единен граждански номер.

В Регистър на населението - Национална база данни "Население", има запис за 94 452 лица с коригиран ЕГН (сменен ЕГН на лицето) към 09.02.2024 г.

Към момента служители на МВР не са извършвали проверка на място в ГД ГРАО по изясняване на наличната фактология за лицето Мартин Ангелов Божанов".

Снимка: БГНЕС