Зартова за Bulgaria ON AIR: Подозирам, че Мартин Нотариуса е имал влияние върху прокуратурата

С Гешев не съм имала по-различни отношения, заяви районният прокурор на София в оставка

14.02.2024 | 18:53 Редактор: Деси Николова

Пет оставки в ръководството на ревизираната от и. ф. главен прокурор Борислав Сарафов Софийска районна прокуратура. 

Целият екип от четирима заместник-районни прокурори подаде оставките си. Малко след тях същото направи и началникът им – районният прокурор на София Невена Зартова. В понеделник те заедно разговаряли и решили всички да поискат освобождаване. В молбата си обаче, заместниците се дистанцират от ръководителя си. 

"Категорично се разграничаваме от действията на административния ръководител, районен прокурор на СРП - г-жа Невена Зартова и приветстваме изцяло усилията на и.ф. главен прокурор за реформи", заявиха заместник-районните прокурори. 

"За мен остава загадка от каква точно дейност се разграничават те, след като работихме в синхрон до последния възможен ден", каза за Bulgaria ON AIR районният прокурор на София в оставка Невена Зартова.

А часове след оставката ѝ и.ф. главен прокурор предложи Светлана Митова за нов началник на районната прокуратура 

"Номинирането на прокурор от Върховна прокуратура се налага с оглед предприемането в спешен порядък на мерки за подобряване на организацията на работата в СРП в контекста на констатираните при проверка, извършена през втората половина на 2023 г., сериозни пропуски в дейността на досегашния административен ръководител", съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Зартова потвърди, че от лятото насам на Районната прокуратура се правят непрестанни проверки. По думите ѝ резултатът им е друг. "Всяка една от тези комплексни проверки завърши единствено с препоръки", каза още каза районният прокурор на София в оставка.

А започналата в петък проверка по случаите на Мартин Божанов – Нотариуса е поредната, каза Зартова. 

"Вярвам, че е имал особено влияние. Както и другият кръг, който трябва да бъде разследван – кръгът около Пепи Еврото", категорична е Зартова.

Подозира се, че Нотариуса е имал влияние върху Районната прокуратура.

"Имам подозрения, но те са подозрения основани на това, което сме коментирали помежду си с колеги, не се основават на конкретни факти", заяви Зартова.

Борислав Сарафов поиска оставката на Невена Зартова малко след като встъпи в длъжност със заявката да разчисти прокуратурата от близки до бившия обвинител номер едно Иван Гешев. Конкретният повод бе убийство в Лозен. 

"С Гешев не съм имала по-различни отношения от отношенията, които е имал с всеки административен ръководител", каза още районният прокурор на София.

Зартова очаква още рокади в обвинението. 

Вижте повече в репортажа на Теодор Лазаров.