Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Дипломат: Напрежението в Близкия изток може да доведе до положителни резултати

Постигането на мир с Израел е ключовото за региона, смята Стоян Сталев

08.01.2020 | 22:25 Редактор: Кристина Крумова

Иран нанесе ракетни удари по две иракски бази, където са разположени американски войски. От иранската държавна телевизия заявиха, че атаката е отмъщение за убийството на висшия ирански генерал Касем Солеймани.

"Без съмнение има напрежение в Близкия изток, но в някои случаи натрупването на напрежение може да доведе и до положителни резултати", заяви дипломатът Стоян Сталев в студиото на "Денят ON AIR".

Според него ключовото за Европа е по-голяма солидарност със САЩ към политиката към успокояване на Близкия изток. 

"Постигането на мир с Израел е ключовото в Близкия изток. Това трябва да бъде водеща отправна точка за съюзниците на НАТО", посочи Сталев.

Той смята, че напоследък Европа се вглежда повече в незначителни подробности от своя дневен ред, вместо в ключови въпроси и трябва да има един по-добър стратегически диалог между САЩ и Европа, защото това е важно и за двете страни.

Стоян Сталев коментира и темата за "Турски поток", който  беше официално открит в Истанбул днес. Той ще пренася руски природен газ по дъното на Черно море, през Турция до Европа. На церемонията в Истанбул присъства и премиерът Бойко Борисов.

"Турски поток е добра новина за България. Един успех на нашата енергийна дипломация. Този проект ще бъде по-успешен от предишния", твърди Сталев за Bulgaria ON AIR.

"В Турция влиза газ от много посоки. Има и възможности да приема втечнен газ. Тя ще бъде един сериозен разпределител на газ. Това е постижение за турската дипломация. От този хъб България може да печели и да внася и чужд газ, не само турски", допълни той.

Според него голяма част от бъдещата енегрийна мощност в България трябва постепенно да премине на газ и това важи и за ТЕЦ-овете. Газовото гориво е по-еколочно от въглищата. 

"Много е важно отсега да се мисли за преминаването на такова гориво, защото това е бъдещето w нашия регион", убеден е дипломатът.

По темата за турската външна политика Сталев обясни, че Турция има многостранна и многопластова такава. 

"Тя никога няма да напусне орбитата на НАТО, но иска да има и по-специална тежест. Така беше и преди Ердоган", припомни той.

"Трябва да признаем, че Турция стриктно изпълнява своите ангажименти към България относно недопускането на мигранти. Ердоган е коректен към България и неговата администрация работи в този смисъл", категоричен беше той.

И допълни, че това е лично достойнство на премиера Борисов, че е успял да изгради едни лични отношения на доверие с Ердоган.

Вижте повече във видеото

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК