Иран с ракетни удари срещу американски войски в иракски бази

80 загинали при операцията с кодово име "Мъченик Солеймани"

08.01.2020 | 07:05 Редактор: Тодор Петров

Иран нанесе ракетни удари по две иракски бази, където са разположени американски войски. От иранската държавна телевизия заявиха, че атаката е отмъщение за убийството на висшия ирански генерал Касем Солеймани. 

Операцията е с кодово име "Мъченик Солеймани". Изстреляни са десетки ракети земя-земя. Противоречива е информацията за броя на жертвите и размера на щетите. Според Вашингтон няма загинали, а според Техеран са убити 80 американци.

Няма данни за пострадали български граждани, съобщават от външното ни министерство.

Американският президент Доналд Тръмп е в течение с нападението над американски обекти в Ирак. Според революционната гвардия на Иран една от базите е напълно унищожена след атаката. 

Външният министър на Иран заяви, че не искат война, но ще се защитават от всякаква агресия. Много военни самолети прелетяха над Багдад тази нощ след обстрела. А авиорегулаторът на САЩ забранява на пътническите самолети да летят над Иран и Ирак.

Заради кризата в Близкия изток извънредно заседава Европейската комисия. Борсата в Токио пък отчете спад, а цените на петрола скочиха след нападенията на Иран.

Вижте още във видеото.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК