България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Трета световна война? САЩ да не подценяват Иран, предупреди експерт

Щатите нямат ресурс радикално да решат проблема, заяви Боян Чуков

06.01.2020 | 09:21 Редактор: Тодор Петров

Рано е да се правят прогнози, че ще се стигне до Трета световна война. Иран е бивша империя, която има история от 4000 години. Не би трябвало да се подценява Иран като държава - нито във военно отношение, нито във финансово.

Това заяви експертът по сигурност и международен анализатор Боян Чуков, коментирайки високото напрежение между САЩ и Иран след убийството на генерал Касем Солеймани.

Духовни водачи от Техеран призовават на удара да се отвърне с удар, а американският президент Доналд Тръмп заплаши, че ако "Ислямска държава" се намеси, ще последва по-мощна от всякога реакция на САЩ. 

Чуков посочи пред Bulgaria ON AIR, че задължително ще има отмъщение, но според него иранците ще изчакат с нанасянето на ответния удар.

"Не вярвам все още да имат ядрено оръжие, но редица експерти не изключват тази възможност. Иран има спящи агенти на територията на САЩ", отбеляза още Боян Чуков. 

По думите му ген. Солеймани не е бил само втори човек в Иран, а дори първи човек в Близкия изток. Чуков се позова на американски източник, според когото има разработена стратегия за елиминиране на ръководителите на всички шиитски милиции в Близкия изток. 

"Една от тезите е, че с този удар Тръмп се мъчи да стабилизира Сената, където ще се реши дали процедурата по неговото сваляне ще бъде успешна", подчерта още гостът в студиото на "България сутрин"

Експертът по сигурност обясни, че Касем Солеймани е имал множество заместници, които отговарят за определени сектори. Чуков не изключва възможността на мястото на убития Солеймани да застане още по-краен човек.

"Икономически Иран е много голям съюзник на Китай. В момента САЩ нямат ресурс радикално да решат проблема с Иран. От друга страна Иран винаги е имал противоречия с Русия. Руската федерация много предпазливо се отнася по въпроса", каза още Боян Чуков.

Вижте целия разговор по темата във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК