Тръмп предупреди: САЩ са взели на прицел 52 ирански обекта

Във вторник ген. Солеймани ще бъде погребан в родния си град

05.01.2020 | 13:25 Редактор: Юлия Христова

Американският президент Доналд Тръмп заплаши Иран, че Съединените щати ще отговорят по-силно от всякога, ако Ислямската република извърши нападения като отмъщение заради убийството на иранския генерал Касем Солеймани. А в Иран хиляди посрещнаха тялото на убития военен.

Напрежението между Техреан и Вашингтон продължава да ескалира. Американският президент Доналд Тръмп използва социалната мрежа Twitter, за да отправи поредица от предупреждения към Иранската република. Той написа, че САЩ са взели на прицел 52 ирански обекта, които може да бъдат ударени, ако Иран атакува американци или американски обекти в отговор на извършеното в петък убийство с дрон на иранския военен командир Касем Солеймани в Ирак.

По думите му става въпрос за цели "на много високо ниво и важни за Иран и иранската култура". Числото 52 е символично и  е равно на броят американци, взети за заложници в Иран след завземането на посолството на САЩ в Техеран през 1979 г.  

Малко по-късно Тръмп отправи ново предупреждение: "Ако Иран продължи да напада, нещо, което категорично не ги съветвам да вършат, ще ги ударим по-силно отколкото някога са били удряни".

Туитовете на Тръмп дойдоха малко след провеждането на мащабни траурни церемонии в Ирак. Хиляди изпртиха тялото на генерал Солеймани. Днес възпоменталенитото шествие продължава в Иран.

Хиляди хора се събраха на поклонение пред тленните останки на генерала в Ахваз. Административните институции, училищата и университетите са затворени заради церемонията.

Траурните мероприятия ще продължат до вторник, когато иранският командир ще бъде погребан в родния си град.

Ескалацията на напрежението в Близкия изток се изрази и в няколко ракетни атаки, които  разтърсиха района малко след шествието, включително една в Зелената зона близо до американското посолство. Иракската армия заяви, че никой не е пострадал. Нито една група веднага не пое отговорност за ракетните атаки. 

Междувременно в много американски градове се проведоха демонстрации срещу убийството на иранския генерал. Във Вашингтон и Чикаго демонстранти издигнаха плакати: Не на войната с Иран! 

Снимка: Reuters

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК