Хиляди се включиха в погребалното шествие в памет на ген. Солеймани

Турция, Русия и Китай се обединиха в позицията си - смъртта му може да наруши мира в региона

04.01.2020 | 18:25 Редактор: Юлия Христова

Турция, Русия и Китай се обединиха в позицията си , че смъртта на иранския генерал Касем Солеймани може да наруши мира в региона. Но според американския президент Доналд Тръмп, убисийтвото на иранския военен командир е имало за цел да предотврати, а не да разпали война.

Редица американски градове повишиха мерките за сигурност, след като Техеран заплаши, че ще отмъсти за Солеймани. Погребалната церемония на генерала, която се проведе днес в Багдад, прерасна в анти-американски протест.

Хиляди се включиха в погребалното шествие по улиците на Багдад в памет на иранския генерал Касем Солеймани, убит при въздушен удар на САЩ в Ирак. Те  скандираха "Смърт на Америка".

Малко по-рано, президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че е наредил Касем Солеймани да бъде ликвидиран, за да предотврати война, а не за да започва такава. Амнериканският държавен глава допълни, че иранският военен командир е планирал непосредствено предстоящи нападения срещу американци.


"Снощи предприехме действия, за да предотвратим война, а не за да започваме такава. Изпитвам дълбоко уважение към иранския народ. Те са забележителен народ с невероятно наследство и неограничен потенциал. Ние не искаме смяна на режима, но агресията на иранския режим в региона, включително използването на бойци за дестабилизиране на съседни държави, трябва да приключи и това трябва да стане веднага", посочи Тръмп. 

Американският държавен секретар Майк Помпейо изрази недоволство , че в случая с операцията срещу иранския генерал Касем Солеймани в Ирак европейските държави не са помогнали толкова, колкото според него би трябвало.

А след американската операция НАТО отмнеи всички треничровъчни мисии в Ирак. Кметът на Ню Йорк,  Бил де Блазио пък  предупреди жителите на града, че "потенциално са изправени пред заплаха, която е различна и по-голяма от всичко, с което сме са се сблъсквали преди“. 

"Трябва да приемем, че това действие ни поставя в състояние на фактическа война...", коментира кметът на Ню Йорк Бил Де Блазио.

Други големи градове, включително Лос Анджелис, Вашингтон, Бостън, Маями и Чикаго също обявиха засилена заплаха за сигурността. 

Снимка: Reuters

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК