Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Експерт: Няма как Иран да не отвърне на атаката на САЩ

Според проф. Владимир Чуков ключът за избухването на напрежението е атаката срещу американското посолство

07.01.2020 | 21:42 Редактор: Ралица Братанова

Иран обмисля 13 различни варианта да отмъсти на Съединените щати за убийството на иранския генерал-майор Касем Солеймани.

"Иранците трябва да отвърнат. Няма как да няма удар.  Въпросът е дали той ще бъде просто за да бъде успокоен, тоест да се каже "ето, ние отвърнахме", коментира арабистът проф. Владимир Чуков в "Денят ON AIR".

Той посочи още, че американската армия превъзхожда иранската многократно. 

Според него ключът за избухването на това напрежение е нападението на американското посолство. 

"Завъртя се лентата от 1979 година, когато беше свален Джими Картър. Нещо, което му коства втория мандат. Сега имаме същата ситуация", допълни арабистът.

Той е на мнение, че в основната на целия конфликт са парите.

"Приходите от нефта все повече намаляват. Хората си искат тяхното. Преди 2 г. излязоха заплатите на тези хора. Сюлеймани получава годишно 135 хиляди долара. Момчетата, които той рекрутира, получават между 300 и 500 долара, като той им обещава сирийско гражданство", обяси Чуков пред Bulgaria ON AIR.

Професорът коментира и срещата на руcкия прeзидeнт Влaдимир Путин cъc cирийcкия държaвeн глaвa Бaшaр Acaд. Според него руският президент се е разходил по улиците на града, за да покаже всичко е под контрол и няма никакви проблеми.

"Връзката между Путин и Касем Солеймани е повече от лична. Някои анализатори казват, че сега когато Солеймани го няма, може би Русия ще се опита чувствително да се разграничи от Иран", посочи Чуков.

По думите му Солеймани е бил медийно инжектиран и е олицетворявал иранската сила и шиитското превъзходство, обгърнато много силно в един антиамерикаризъм. 

Гледайте целия разговор във видеото!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК