ЮНЕСКО критикува Тръмп след заплахата да бомбардира Иран

Майк Помпео: Ще спазим международните закони

07.01.2020 | 14:55 Редактор: Кристина Крумова
ЮНЕСКО критикува Тръмп след заплахата да бомбардира Иран

Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп беше критикуван от ЮНЕСКО и съюзнически правителства, сред които това на Великобритания, за заплахата да бомбардира културни обекти в Иран, съобщи "Би Би Си".

Директорът на ЮНЕСКО Одре Азуле припомни на САЩ, че както Техеран, така и Вашингтон са подписали приетата през 1972 г. Конвенция за опазване на световното културно и природно наследство, предаде БНР.

Критики към заплахата на Тръмп отправи и външният министър на Великобритания Доминик Раб, който припомни, че културните и исторически обекти са под защитата на международното право и Великобритания настоява то да бъде зачитано. 

Атаките срещу културното наследство по време на военни конфликти се считат за равносилни на военно престъпление. Конфликти в Близкия Изток и Централна Азия вече нанесоха щети на световното културно и историческо наследство, като терористите от ИДИЛ разрушиха храмове, църкви и древни останки в Сирия, а талибаните в Афганистан унищожиха най-високата статуя на Буда в света в провинция Бамян.

В Иран има повече от 20 обекта, които са в списъка на ЮНЕСКО със световно културно и историческо наследство. Държавният секретар Майк Помпео се опита да отклони критиките като каза, че Вашингтон ще спазва международните закони.

Снимка: Reuters

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК