САЩ не търсят война или смяна на режима в Иран, посочи Тръмп

Междувременно иракската държавна телевизия заяви, че в страната е имало още един въздушен удар

04.01.2020 | 12:00 Редактор: Юлия Христова

Убийството на иранския генерал Касем Солеймани има за цел да предотврати, а не да разпали война. Това заяви американския президент Доналд Тръмп. Редица американски градове повишиха мерките за сигурност, след като Техеран заплаши, че ще отмъсти за смъртта на високо-поставения военен. 

Хиляди се включиха в погребалното шествие по улиците на Багдад в памет на иранския генерал Касем Сюлеймани, убит при въздушен удар на САЩ в Ирак. Те  скандираха "Смърт на Америка".

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че е наредил Касем Солеймани да бъде ликвидиран, за да предотврати война, а не за да започва такава. Американският държавен глава допълни, че иранският военен командир е планирал непосредствено предстоящи нападения срещу американци.

"Снощи предприехме действия, за да предотвратим война, а не за да започваме такава. Изпитвам дълбоко уважение към иранския народ. Те са забележителен народ с невероятно наследство и неограничен потенциал. Ние не искаме смяна на режима, но агресията на иранския режим в региона, включително използването на бойци за дестабилизиране на съседни държави, трябва да приключи и това трябва да стане веднага'', посочи Доналд Тръмп.

Не на това мнение е кметът на Ню Йорк. След убийството на генерал Солеймани, Бил де Блазио предупреди жителите на града, че "потенциално са изправени пред заплаха, която е различна и по-голяма от всичко, с което сме са се сблъсквали преди“. 

Други големи градове, включително Лос Анджелис, Вашингтон, Бостън, Маями и Чикаго също обявиха засилена заплаха за сигурността.

Иран ще предприеме юридически стъпки на международно равнище, за да потърси отговорност от САЩ за убийството на генерал Касем Солеймани, заяви външният министър Мохамад Джавад Зариф.

А Пентагона обяви, че изпраща още 3 500 войници в Близкия изток. Подкрепленията са от 82-ра въздушнопреносима дивизия, която вече изпрати няколкостотин военни в региона след атаката срещу посолството на САЩ в Багдад.

Междувременно иракската държавна телевизия заяви, че в страната е имало още един въздушен удар, 24 часа след убийството на Сюлеймани. Източник на иракската армия заяви пред агенция Ройтерс, че шестима  души са били убити при нов въздушен удар срещу, конвой на иракската милиция в ранните часове на съборния ден. Американски военен говорител отрече, че коалицията, ръководена от САЩ в региона, е отговорна за нападението.

Снимка: Reuters

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК