Смъртта на ген. Сюлеймани - повод за война в Близкия изток?

Върховният водач на Иран заплаши САЩ със сурово отмъщение

03.01.2020 | 13:17 Редактор: Юлия Христова

При въздушен удар на американските войски в Багдад е убит иранският генерал Касем Сюлеймани, командир на елитните паравоенни части "Ал Кудс". С безпощадно отмъщение заплаши върховният лидер на Иран аятолах Хомейни.  

Напрежението в региона ескалира за отрицателно време, а мнозина се опасяват, че ударът на Съединените щати може да доведе дори до война в Близкия изток. Генерал Касем Сюлеймани е една от най-важните личности в Иран, от дълго време разузнаването на Съединените щати го считаше за втория по важност човек в страната. 

Той е бил убит тази нощ при въздушен удар на международното летище в Багдад. На фона на ескалацията американското посолство призова всички граждани на Съединените щати незабавно да напуснат Ирак. 

След новината, че генерал Сюлеймани е ликвидиран, анализатори в западните медии са единодушни - действията на Вашингтон могат да бъдат разгледани като обявяване на война. От Пентагона потвърдиха, че ударът е бил по заповед на президента Доналд Тръмп. 

Малко по-късно Тръмп публикува снимка на американското знаме в профила си в Twitter. А държавният секретар Майк Помпео сподели видео, на което написа “Иракчани танцуват по улиците, свободни. Благодарни са, че генерал Сюлеймани вече го няма.” 

Смъртта на Касем Сюлеймани беше потвърдена и от "Ал Кудс", които заявиха, че атаката е извършена от американски хеликоптери. Отговорът на Иран също не закъсня. Върховният водач на страната заяви, че Съединените щати ще понесат “сурово отмъщение” като последствие от действията си. Той обяви и тридневен траур в памет на загиналия командир.

“Убийството на генерал Сюлеймани е международен терористичен акт от страна на Съединените щати. Това е изключително опасна и глупава ескалация. Съединените щати носят отговорност за последиците от разбойническия си авантюризъм", посочи министърът на външните работи на Иран Мохамад Джавад Зариф.

Реакциите от международната общност не закъсняват. Министър-председателят на Ирак се опасява, че смъртта на генерал Сюлеймани ще се окаже "Искрата, която ще постави началото на разрушителна война в Ирак".

Външните министерства на Сирия и Русия остро осъдиха действията на Вашингтон. Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху прекрати преждевременно пътуването си към Гърция. А Китай призова за спокойствие.

На този фон цената на петрола скочи с над 4%, а борсите в Европа се понижиха. 

Вижте още във видеото!

Снимка: Reuters

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК