Кой е митичният ген. Сюлеймани, убит по заповед на Тръмп?

Уважаван е в целия Близък изток заради ролята си във войната с джихадистите

03.01.2020 | 12:12 Редактор: Юлия Христова
Кой е митичният ген. Сюлеймани, убит по заповед на Тръмп?

През нощта срещу петък на международното летище в Багдад при въздушен удар на американските сили е убит Касем Сюлеймани – най-могъщият ирански генерал и командващ бригадите "Ал Кудс“ - специалните подразделения на Иранската революционна гвардия. Новината за неговата смърт беше потвърдена от самата Иранска революционна гвардия.

От Пентагона потвърдиха, че Сюлеймани е бил убит по заповед на американския президент Доналд Тръмп.

В Иран Солеймани има почти митичен статут. Уважаван е в целия Близък изток заради ролята си във войната с джихадистите от "Ислямска държава".

Като командващ бригадите "Ал Кудс“ той е отговарял за координирането на различните шиитски бойци, решени да защитят Багдад, след като "Ислямска държава" превзе ключовия град Рамади, намиращ се на около 100 км от иракската столица.

Преди ролята си в борбата срещу "Ислямска държава" в Ирак Сюлеймани реорганизира почти разбитата армия на сирийския президент Башар Асад, която с руска помощ си върна контрола над голяма част от Сирия.

Много голяма е ролята на Сюлеймани и в съседен Ливан, в който той беше ключовият човек в подкрепата за Хизбула. В целия регион Солеймани е свързан тясно с ръководството на различни паравоенни организации на шиитските бойци, пише dnes.bg.

Възходът на Сюлеймани започва по време на иранско-иракската война през 80-те години на 20 век. През 1998 г. той застава начело на бригадите "Ал Кудс“.

Заради прякото му участие в редица конфликти в Близкия изток през последните две десетилетия Сюлеймани е смятан за ключов стратег на иранските операции в Ирак, Сирия, както и в региона като цяло, пише "Ню Йорк таймс“. Нещо повече, Сюлеймани е смятан за най-ефикасния оперативен военен в целия регион.

Предвид дългогодишното неприятелство между САЩ и Иран американците смятат Сюлеймани в контекста на неговите многобройни военни роли за терорист, отговорен за смъртта на стотици американски войници в Близкия изток.

Снимка: Reuters

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК