Врътнаха кранчето на "Турски поток"! Путин: Важно събитие за Европа

На церемонията беше и премиерът Бойко Борисов

08.01.2020 | 19:27 Редактор: Ивет Арабова

Газопроводът "Турски поток" беше официално открит в Истанбул днес. Той ще пренася руски природен газ по дъното на Черно море, през Турция до Европа. На церемонията в Истанбул присъства и премиерът Бойко Борисов.

Дължината на морския участък на "Турски поток" е 930 км през Черно море, информира репортер на Bulgaria ON AIR.

В рамките на визитата си българският премиер ще проведе и двустранна среща с президента на Турция Реджеп Ердоган. Часове преди да отпътува за Истанбул премиерът Борисов продължи да нарича "Турски поток" "Балкански".

Руският президент Владимир Путин определи събитието като важно за цяла Европа. 

"Доставката на природен газ има значение не само за икономиката на Турция, но и положително влияние върху много страни от Южна Европа и ще съдейства за осигуряването на енергийната сигурност на Европа", каза Путин. 

А по думите на турския му колега Реджеп Ердоган новооткрият газов проект гарантира сигурност в региона. 

"Турски поток" е уникален проект от енергийна гледна точка за Турция. 53 милиона граждани се възползват активно от природния газ, който преминава по този газопровод", заяви Ердоган.

И двамата заявиха, че взаимодействието между Турция и Русия ще продължи и занапред. Българският премиер от своя страна отбеляза напредъка по реализацията на проекта "Балкански поток“. А накрая благодари на турския президент за поканата на церемонията.

Репортаж на Милена Енчева и Даяна Георгиева!

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК