Money.bg

Събота от 16:30 часа
още

Колкото повече държави се откажат от руския газ, толкова повече ще се покачват цените

Не можем да си позволим да има гладни хора, коментира Петър Чобанов

30.04.2022 | 18:30 Редактор: Елеонора Танева

Двуцифрена инфлация до края на годината сочат прогнозите. 

"Когато започне криза, наблюдаваме преразглеждане на прогнозите за инфлация и всяка следваща е по-тежка от предходната. Подозирахме, че средногодишната инфлация ще е двуцифрена. Но може да влезем в цикъл, в който да видим удвояване на инфлационното равнище. В настоящата ситуация не може да се прогнозира таван на инфлацията. В началото на войната в Украйна 15-18% бяха прогнозите за края на годината, сега се говори за 20-22% по индекса на потребителските цени", коментира в студиото на Money.bg бившият финансов министър Петър Чобанов.

Според него и без войната в Украйна инфлацията у нас е щяла да бъде двуцифрена. Една от причините - външни фактори като печатането на пари и липсата на реакция на Европейската централна банка. 

"Голямо значение имаше кризата с коронавируса по веригата за доставки. Цените на суровини скочиха преди началото на войната, сега продължават да скачат. Някои представители на бизнеса не могат да си поръчат конкретни детайли, за да ги използват в производството. Това оскъпява процеса и не могат да си движат нормално бизнеса, това ще се отрази и на крайната цена. 40% нарастване има вече", заяви Чобанов пред Bulgaria ON AIR.

И уточни, че когато инфлацията е влязла в производствената цена, трудно може да се реагира. Бившият финансов министър препоръча да се обърне специално внимание на уязвимите групи.

"Не можем да си позволим да има гладни хора. Доходите на платежоспособното население намаляват, хората не могат да си позволят да си купят със същите пари същото като преди година, когато цените са били далеч по-ниски", уточни депутатът от ДПС.

Той определи като непоследователна политиката на правителството за руския газ.

"Ще видим останалите държави какво ще направят. Решението ще оскъпи газа много повече от тези 20%, за които се говори. Колкото повече страни се отказват от руския газ, толкова повече ще се качват цените. Това ще удари индустрията, от там нататък ефектите, които очакваме като растеж ще бъдат много по неблагоприятни - може да се стигне до фалити, увеличение на безработицата", прогнозира бившият финансов министър.

Одобрявате ли кампанията на премиера и ще дарите ли пари за оръжия за Украйна?

Да, много добра инициатива! Вече дарих/ще даря една заплата за целта.
8%
Не, идеята е много лоша! Не е работа на гражданите да събират пари за оръжия за чужда държава.
86%
Със смесени чувства съм след предложението, но няма да даря пари за оръжия за Украйна.
6%
Общо 5184 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК