Мерки срещу инфлацията: Коалицията има съгласие за намаляване на ДДС!

Намалението е за ставката върху хляба, българските плодове и зеленчуци

20.04.2022 | 18:43 Редактор: Ваня Кузманова

Правителството обсъди цялостен пакет от мерки срещу инфлацията и високите цени. В управляващата коалиция има съгласие за намаляване на ДДС върху цените на хляба, българските плодове и зеленчуци.

Галина регистрира инфлацията по растящите цени в собствения ѝ магазин, както и при покриването на нуждите на трите ѝ деца. 

"Трудно се справяме. Цените доста се покачват всеки ден. От една страна това е инфлация, но мога да кажа, че и голяма спекула има", каза Галина.  

От правителството обявиха, че подготвят пакет от мерки за борба с инфлационния натиск. 

"Очаквам от Министерството на финансите да ни даде в скоро време и предложение във връзка ДДС на хляба, на плодовете и зеленчуците", заяви премиерът Кирил Петков. 
 
Има съгласие в коалицията плодовете и зеленчуците българско производство, както и хляба да са с нулев данък добавена стойност. Според хлебопроизводителите това ще намали цената с около 10% и споделиха тревожно наблюдение - хора замразявали във фризери хляб и козунаци заради високите цени. щ

"Ако бъде намалено на ставка 0, това със сигурност, ако не ги намали, то поне ще забави увеличението на цените на хляба и хлебните изделия", посочи председателят на Сдружението на хлебопроизводителите Димитър Людиев.

"Необходимо е финансово да се види колко по-малко приходи ще влязат от това и как те могат да бъдат компенсирани от друг приход. Ето ние даваме решение – другия приход може да дойде от облагане на свръхпечалбите на енергийните дружества", заяви министърът на икономиката Корнелия Нинова.  

Министърът на икономиката допълни, че се коментира и намаляване на акциза и ДДС върху горивата и услугите, регулирани от КЕВР, както и таван на цените на основни стоки. 

"Това е една от темите, по която имаме различни мнения. Например "Демократична България" са против таван на цените, ние все още ги убеждаваме, че това е възможно", допълни Нинова.  

"Таван на цените значи масови фалити в хлебопроизводството", посочи Димитър Людиев. 

И докато правителството у нас търси варианти за справяне с ценовата криза, потребителите сравняват ситуацията с тази в чужбина. 

В чужбина, когато има празници, хората намалят цените, тук е обратното – цените скачат двойно, тройно, даже повече", каза Галина. 

За вземане на окончателно решение за пакета от мерки се изчакват разчетите на финансовото министерство.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК