Има ли начин да се намали растящата инфлация?

Експертите предлагат сваляне на акциза на горивата, защото тяхното поскъпване влияе силно на останалите цени и отрасли

23.04.2022 | 13:45 Редактор: Теодора Патронова

Ситуацията с растящата инфлация у нас достига притеснителни нива. Това обяви в ефира на Bulgaria ON AIR бившият служебен министър по управление на европейските средства Атанас Пеканов. Според него правителството трябва да компенсира възможно най-бързо уязвимите групи. На този фон 1/3 от българите живеят около линията на бедност.

Галина е майка на три деца. Има малък семеен бизнес, но трудно се справя с високите цени.

"Има инфлация. Високи са цените. Всеки негодува", коментира тя.

Затруднени се оказват 1/3 от българите или малко над милион и половина. От КНСБ настояват да има промени в размера на работната заплата. 

"КНСБ настоява минималната работна заплата да стане 760 лв. и това се дължи най-вече на огромната инфлация, където основните хранителни продукти са се увеличили драстично", заяви областният координатор на КНСБ Ивалина Янкова.

Като ответен удар на ценовата криза правителството обмисля да намали и дори премахне данък ставката за основни храни. Според бившия служебен министър по управление на европейските средства Атанас Пеканов, това е добро решение, но ефектът няма да бъде светкавичен.

"Не може да очакваме, че това ще доведе веднага до някакво намаляване на цените, но поне ще намали натиска да продължат да се увеличават", коментира той.

По данни на Националния статистически институт инфлация за март спрямо същия период за изминалата година е надвишила 12%. 

"Действително ситуацията е доста притеснителна. Огромните изследователски отдели не успяха да прогнозират толкова високи нива. Още през миналата година очаквахме, че нивата на инфлация ще бъдат високи тази година", поясни Пеканов.

Според Асоциацията на активните потребителите инфлацията дори може да бъде в по-големи размери.

"Има огромно значение портфейлът, които човек включва в своите разходи. Така че много е трудно да се даде някаква обща оценка. Ясно е, че инфлацията е висока - всеки човек го усеща по различен начин", обясни Богомил Николов от асоциация "Активни потребители".

Експертите предлагат сваляне на акциза на горивата, защото тяхното поскъпване влияе силно на останалите цени и отрасли.

Очаквате ли нов скок в цените на стоките и услугите?

Да, ще продължат да поскъпват - без значение е с основание или не
84%
Не, ще се стабилизират, но и в момента всичко е много скъпо.
7%
Стига с тези цени, българинът знае само да се оплаква! Намерете начин да изкарвате повече пари
7%
Имам достатъчно стабилен доход, за да не ме вълнуват цените.
2%
Общо 245 гласа

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК