Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Иван Нейков: Намаляването на ДДС на 15% може да потисне инфлацията

Бившият социален министър очаква минималната работна заплата да бъде вдигната през лятото или есента

18.04.2022 | 20:59 Редактор: Здравко Черкезов

Как се правят социални политики в годината на голямото поскъпване?

"Няма бързо решение. Предложението за замразяването на цените може да има много малък ефект за много кратко време. Но ако се направи като масова мярка - това е улица без изход, защото в момента, в който някой се опита да сложи административен таван на цените - тези стоки започват да изчезват. Убеден съм, че разумът ще надделее и няма да се стига до такава мярка", заяви бившият социален министър Иван Нейков в студиото на "Денят ON AIR".

Нейков направи аналогията с приказката за "Тримата братя и ламята", като според него няма едно решение, което да се справи с инфлацията.

"Трябва да се търси откъде идва най-големият тласък върху инфлацията. Ако това са енергоносителите, трябва да се фокусираме там. Изразът деликатни мерки е верният. ДДС-то би могло да има положителен ефект не ако го пипнем за отделна стока, а по-скоро общата ставка на всички стоки – ако се мръдне от 20% на 15% – игрите на пазара изчезват и може да се очаква някакво логично потискане или задържане на инфлацията", смята бившият социален министър.

Според него, управляващите трябва да се откажат от мерките тип "на всички помагаме" като добавките за Великден.

"Лесно да се управлява по този начин. Несправедливостта идва оттам, че помагаш на този с минималната и онзи с максималната пенсия. Смисълът на една помощ е тя да отиде при този, който има нужда от нея! Не е добре, в крайна сметка харчим пари не в посоката, в която трябва", подчерта Нейков пред Bulgaria ON AIR.

Бившият социален министър засегна и темата с преизчислението на пенсиите. Припомняме, че след 1 юли пенсионерите ще получават с поне 60 лв. по-високи, колкото бе и добавката към тях.

"Честно казано, да сме мислили, докато сме го обещавали. Сега правителството няма заден ход и се получава, че на 1 юли ще сработи Швейцарското правило, според което с 6% ще бъдат коригирани пенсиите. За пенсиите над 1000 лв. няма проблем с преименуването на добавката, но за хората под 1000 лв. пенсия, а това са 3/4 от пенсионерите – за тях трябва да има решение, това че няколко варианта се обсъждат не е лошо", коментира той.

Нейков очаква минималната работна заплата да бъде вдигната през лятото или есента въпреки прогнозата на МФ

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК