България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Храните у нас ще поскъпват, докато войната продължава - спасението е в ДДС-то

Яна Иванова и Катя Костова за ситуацията в България и Германия

06.04.2022 | 08:41 Редактор: Тодор Петров

Сериозно поскъпнаха основните храни у нас заради войната в Украйна. 

"Поскъпват основните продукти, защото са свързани по веригата на доставки. Като започнем от олиото - Украйна и Русия заедно са повече от 50% от световното производство. Пшеницата - те са около 30% от световното производство. Ако няма реколта, това тепърва ще се задълбочава. Тези продукти влияят на много други. Олиото и негови производни ги има в много неща, които ядем. Като няма жито, хората се прехвърлят на други продукти - започва да поскъпва оризът", коментира Яна Иванова - председател на Сдружение на храни и напитки. 

В студиото на "България" тя бе категорична, че докато продължават военните действия, цените на храните ще вървят нагоре. 

"ЕК призовава държавите да намалят допълнително ДДС-то върху храните. България е една от трите държави в ЕС, които нямат намалена ставка на ДДС. Със сигурност можем да си го позволим. В период на криза е редно правителството да активира ресурс, за да компенсира населението. Ние сме сред държавите, в които храната е много голям процент от бюджетите на домакинствата", каза още Иванова.

По думите ѝ българите сме привилегировани, тъй като ние също сме много голям производител на пшеница и слънчоглед. Поради това няма изгледи при нас олиото да липсва. 

"Безсмислено е хората да се презапасяват с подобни продукти. Не можеш да се презапасиш завинаги, а няма логика да се държат пари в шкафа. ДДС върху храните в Германия е 7%, във Франция е 5%, в Турция е 1%, в РСМ го махнаха, а нашето е 20%", подчерта Яна Иванова.

Десетки браншови организации призовават правителството да се намали ДДС-то на 9%. Ако не намали цените, поне ще задържи този продължаващ скок. Продуктите няма да поевтинеят, но няма да поскъпнат. От Нова година с повече от 10% са се качили цените, каза още Иванова.

Тя е убедена, че намаленото ДДС би довело до бързо изсветляване на сектора и свиване на сивата икономика.

На живо от Берлин в ефира на Bulgaria ON AIR включихме журналиста Катя Костова, която посочи, че стоките там поскъпват все още плавно, но проблемът е, че щандовете са празни. 

"Вече втора седмица почти никъде няма брашно, олио, макарони. При нас данъчната ставка върху храните е сравнително облекчена. Една от най-големите хранителни вериги обяви, че от тази седмица чувствително увеличава цените на основните хранителни продукти", коментира Костова.

Големите апели в Германия са хората да не се презапасяват с хранителни продукти. 

"Втора седмица не мога да си купя бутилка олио, по щандовете започва да намалява и зехтинът. Доставките на основните хранителни продукти са намалели в сравнение с преди началото на войната", каза още Костова.

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК