Рекордни цени на хранителните стоки у нас, олиото е поскъпнало с 12% за седмица

Брашното е другият продукт, който за седмица е поскъпнал с над 6%

21.03.2022 | 19:07 Редактор: Жаклина Иванова

Хранителните стоки на едро у нас са поскъпнали с 30% спрямо миналия март. Това сочат данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. А повишението от началото на годината е над 10 на сто.

Най-голям е ръстът в цената на олиото - като за седмица увеличението е с 12%. Брашното е другият продукт, който за седмица е поскъпнал с над 6 процента. Ръст има и в цената на доматите.

Захарта, пилешкото месо и кашкавалът също поскъпват на едро за последната седмица.

За същия период все пак някои хранителни стоки поевтиняват - като краставиците и сиренето например. Процентът обаче е минимален.

За последната една година Ивелина дава двойно повече пари, за да напълни торбата си с едни и същи продукти, нужни за домакинството ѝ.

"За 100 лв. почти нищо не мога да купя. Основни продукти купувам, които стигат за няколко дни", сподели тя.

Вече 10 дни цените на най-обсъжданите храни - слънчогледовото олио и брашното, продължават да растат, като олиото достигна рекорден седмичен ръст от 12%. Ръстът на цените се отразява и на търговците на дребно.

"Аз съм вече почти 20 години на този пазар, но има голяма промяна в това, защото хората вече финансово са много зле. Нямат пари, всеки се оплаква и събират стотинки", обясни търговецът Цветана Димитрова.

И все пак, добра новина има. Справка в седмичните бюлетини на ДКСБТ показва, че цената на свинското месо се задържа на нивото от миналата година. А при краставиците се отчита спад с около 1 лев. Нито потребители, нито търговците обаче го усещат.

"В моментна нищо не пада. Напротив - всичко се вдига. Нямаме краставици и домати по-евтини от 3 - 4 лв", каза Димитрова.

Според експерти, цените ще продължат да се увеличават, докато има военен конфликт в Украйна, но най-голямата грешка е да се презапасяваме.

"Запасяването никога не е водело до нещо полезно. Най-малкото е инфлационен фактор. Допълнително повдига цените, а от друга гледна точка, като се презапасяваш с храни, може да ги изхвърлиш", обясни Владимир Иванов от ДКСБТ.

Спрямо миналата година, цената на основните хранителни продукти се е увеличила с малко над 30%. Очаква се силна реколта от зърно, която може да сложи край на шоковите цени на олиото.

Вижте повече в репортажа на Александра Иванова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
играч
преди 2 години
ура европейския колхоз всичко поскъпва кой виновен е сега -сигорно Путин Сигнализирай за неуместен коментар