Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Зам.-министър Неков: Не се презапасявайте с олио, гранясва! Имаме достатъчно пшеница и слънчоглед

Намаляването на ДДС на 9% на продуктите от първа необходимост нямало да се отрази на крайните цени

14.03.2022 | 20:31 Редактор: Елеонора Танева

Застрашена ли е България от продоволствена криза? 

"В България има достатъчно пшеница и слънчоглед. Производствените мощности са натоварени за преработката на слънчогледа в олио. Министър Нинова ясно каза, че всички държавни институции, които са отговорни ще следят за спекула с цената. Мога да кажа най-важното - продоволствието е подсигурено. Не виждам проблем. Цената на този етап е спекулативна. Институциите трябва да си свършат работата", заяви зам.-министърът на земеделието Момчил Неков в студиото на "Денят ON AIR".

Той подчерта, че хората не трябва да се презапасяват с олио, защото гранясва. А пшеница има и за износ.

"България е нетен износител на пшеница. Имаме достатъчно количества, които да бъдат изкупени през Софийската борса, и да останат достатъчно количества за износ. След 3 месеца ще имаме и нова реколта, очакват се добри добиви. Няма причина цената на нещо от продуктите от малката потребителска кошница, освен спекула, да бъде повишена", уточни заместник-министърът пред Bulgaria ON AIR. 

Неков беше категоричен, че намаляването на ДДС на стоките от първа необходимост няма да се отрази на крайната цена и да има очаквания от потребителите ефект.

"От години това е борба на БСП. ДДС на продуктите от малката потребителска кошница да бъдат намалени на 9%. На този етап финансовият министър казва, че тази промяна няма да се усети от потребителите. Ще бъде изядена по веригата. В същото време 800 млн. лв. влизат от ДДС в хазната", посочи Неков.

Събеседникът коментира скандала, който разтресе коалицията след твърденията на Александър Дунчев за корупционни схеми в горите.

"Не виждам къде Дунчев вижда "лов на вещици". Той явно има други интереси. Може би отново иска да оглави Изпълнителната агенция по горите, която ръководеше по време на преговорите за създаване на коалицията. Ясно е, че там има дървена мафия, затова ИАГ отива към Министерския съвет, за да има по-добър контрол. Прехвърлянето е въпрос на дни", подчерта зам.-земеделският министър.

Неков успокои земеделските производители, че пари има. 

"България е на трето място в ЕС по критерий съфинансиране. Досега имахме 85% евросредства и 15% национални. Сега националното съфинансиране е 60% срещу 40% европари. Бюджет от над 8 млрд. евро като директни плащания следващите 5 години е нещо, което не е постигано в България. Целта ни е да подготвим земеделските производители да са експортно ориентирани в качествено отношение, да превърнем България в една аграрна държава", подчерта събеседникът.

Друга цел е връщането на българския вкус на родната трапеза.

"През 2023 г . започваме ударно да променяме образа на селското стопанство в България, дотогава - преплуваме", каза още зам.-министър Неков.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
Пешо
преди 2 години
Сурово слънчогледово олио EXW България SPOT 4,300.00 лв/тон Сигнализирай за неуместен коментар