Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Шефът на Агенцията по горите посочи къде отива крадената дървесина

Инж. Филип Ковашки: От 1390 бройки са заети 950, заплащането не е атрактивно

11.03.2022 | 20:55 Редактор: Елеонора Танева

Горите се превърнаха в ябълката на раздора в коалицията през последните дни. Александър Дунчев от "Продължаваме промяната" съобщи, че има десетки политически назначения в системата на горите. 

"Желанието за промяна в сектора на горите е на над 90% от българските граждани. Има натрупани проблеми в сектора през последните над 20 години. Разбирам желанието на Дунчев за реформи, още повече на хората от неправителствените организации и желанието всичко да се поправи в рамките на два месеца. Но това е трудно постижимо. Не сме спрели усилията в посока изсветляване на сектора", заяви директорът на Изпълнителната агенция по горите инж. Филип Ковашки в студиото на "Денят ON AIR".

Той уточни, че pа два-три месеца са освободени двама директори в ИАГ.

"Не можем да говорим за назначаване на кадърни или некадърни, партийни или непартийни. Конкурсът е този, на който се решава кой да заеме даден пост", категоричен беше инж. Ковашки пред Bulgaria ON AIR. 

Данните показват, че за 3 месеца са извършени около 130 000 проверки, съставени са около 4000 акта. Това прави около 50 акта дневно, издадени само от служители на ИАГ. Отделно такива се пишат от държавните предприятия при констатирани нарушения.

"При 100 констатирани нарушения дневно, реалните е логично да са повече. Важно е да бъдат поставени хора, които да извършват контрол в горските територии. Прави впeчатление, че една част от екипите са достатъчно ефективни, а други работят с по-ниски темпове. Слабите, ако не постигат резултати, трябва да бъдат отстранени. А финансово да бъдат стимулирани екипи, които работят добре", предлага директорът на Изпълнителната агенция по горите.

И очерта един от проблемите в Агенцията - недостига на кадри - от 1390 бройки са заети 950. А интерес нямало, защото заплащането не било атрактивно. 

"Дървесината, която се краде отива при най-ниските прослойки - потребител на тази дървесина са енергийно бедните в селата. Но имаме разкрити и крупни нарушения, чиито потребители са големи дървопреработвателни предприятия", подчерта инж. Ковашки. 

Той посочи, че едва след 20% от сигналите се образуват досъдебни производства, от тях - 20% стигат до присъда. Ниска е и събираемостта на глобите.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК