Пенсионерите със 70 лв. повече за Великден: Ще бъдат ли от помощ или ще ги изяде инфлацията?

Близо 143 милиона лева от бюджета са заделени за великденските бонуси на пенсионерите

02.04.2022 | 18:35 Редактор: Теодора Патронова

Великденска добавка ще има за всички пенсионери. Те ще получат по 70 лева допълнително през април заради високите цени на храните. 

Всички традиционни продукти за предстоящите великденски празници обаче са скочили драстично през последната година. Агнешкото месо по магазините варира между 21 и 25 лева за килограм.  Други пък ще отделят от великденската добавка за битови сметки, защото и там натискът е сериозен.

Близо 143 милиона лева от бюджета са заделени за великденските бонуси на пенсионерите.

"Говорим официално средно за 10% инфлация. но ето вчера експерти са изчислили, че малката потребителска кошница, т.е. основните стоки и услуги, които потребява човек - олио, брашно, захар и т.н. е 28% инфлацията, така че за малко неща ще стигнат, но при всички случаи със 70 лв. повече ще има човекът, който е пенсионер, за великденските празници", обясни Христина Христова, бивш социален министър.

Допълнителната сума ще се изплаща независимо от размера на получаваната пенсия. Парите ще стигнат за всички над 2 милиона пенсионери, а добавката ще получат заедно с пенсиите след 7 април.

Вижте повече в репортажа на Александра Иванова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
Мили
преди 2 години
Къде са обещаните по 70 лв на пенсионерите Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
boceto
преди 2 години
Благодаря на правителството за великденската добавка от 70 лв ! Плюват простаци и хора недоволни от всичко и от всички . Ако не дадат лошо , ако дадат пак лошо.... Сигнализирай за неуместен коментар