Къде изчезна олиото? Празни рафтовете и в Германия

В Румъния и Сърбия цената му рязко се покачва

16.03.2022 | 19:08 Редактор: Теодора Патронова

Паника за стоки от първа необходимост в редица европейски страни. В Германия олиото изчезна от рафтовете на магазините. А в съседките ни Румъния и Сърбия цените рязко се покачват.

Даниела Ангелова живее от 10 години в германския град Васербург. Преди три седмици ѝ се налага да купи олио, обикаля магазините, но никъде не открива - нито евтино, нито скъпо. Рафтовете са празни и висят само табели.

"Цената е обявена - 1,79 евро, а на една бележка е написано, че само по 2 бройки на човек се разрешава, но то просто няма. Зехтин има, масло има - мога да заменя. Попитах служителите в магазините и ми казаха, че засега нямали поръчки и не знаят кога точно ще дойде. Днес отидох отново да проверя - празни рафтове. Вече се притеснявам, че и зехтинът свършва", разказа тя.

Даниела казва, че паника в Германия няма и не се пазарува истерично. Притеснителното е, че няма доставки на олио.

"Никога досега не съм забелязвала толкова дълго време да не се зарежда някакъв вид стока. Единствено в началото на пандемията хората се притесниха и тръгнаха да купуват брашно и основни продукти, но след втората седмица се успокои всичко", поясни тя.

В съседна Румъния опашки пред магазините. Хора се редят с колички за стоки от първа необходимост. В Румъния цените на слънчогледовото олио растат с всеки изминал ден. Най-евтиното е около 2 евро, а производителите казват, че цените ще се покачват още. А в Сърбия има само скъпо олио.

И докато Даниела чака да заредят магазините с олио в Германия, ще използва заместители, но се притеснява за вкуса на специалитетите, които приготвя. 

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
Защо лъжете? Няма такова нещо. Литър олио е 1, 7 Евро. Нещастни журналист! Сигнализирай за неуместен коментар