България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Експерти: Инфлацията тепърва предстои, таванът на цените не дава добри резултати

Коментар на Христина Христова и доц. Григор Сарийски

21.04.2022 | 09:30 Редактор: Ваня Кузманова

Правителството започна обсъждането на цялостен пакет с мерки срещу инфлацията и високите цени, който трябва да бъде готов с актуализацията на бюджета през юли. 

"Ние имаме достъп до евтина енергия. Не са прекъснати доставките на петрол и газ. Проблемът ще бъде, когато започнат да влизат в сила новите пакети от санкции. Сега от август се предвижда да бъде блокиран достъпът до въглища, но България няма да бъде особено засегната. Проблемът ще бъде, когато започнат да се ограничават доставките на петрол и газ. Инфлацията тепърва предстои", заяви икономистът доц. Григор Сарийски в студиото на "България сутрин". 

По думите на бившия социален министър Христина Христова, инфлацията засяга най-вече хората с най-ниски доходи - работещи и неработещи, и тези в пенсионна възраст, защото са различни процентите на увеличение на потребителските цени, но най-високи са цените на малката потребителска кошница. 

"По данни на "Евростат" от преди няколко месеца се говори за 32% от българите, които живеят в риск от бедност, но над 40% от хората не могат да си позволят нормална топлина в жилището. Това също е критерий за бедност", изтъкна тя.

"Търговците вече започват да се опитват да изпреварят инфлацията, защото не знаят дали с приходите от своя магазин ще успеят да снабдят същото количество стоки. Затова се получава един порочен кръг. Това е само ефект от увеличеното парично предлагане, оттук насетне ще имаме и ефекта от войната. Така че не можем да се справим с тази криза, освен със социални мерки. Когато подпомагате всички, не подпомагаме никой", коментира доц. Сарийски пред Bulgaria ON AIR.

Христова посочи, че трябва целенасоченост при мерките - тогава е по-справедливо, не бива цялата социална система и социалните мерки да предизвикват социална несправедливост. 

"Намаляването на ДДС-то е антимярка. При положение, че внасяме 80% от плодовете и зеленчуците отвън и че 2/3 от вноса при доматите е от Испания, Италия и Гърция. Когато намалявате ДДС-то, вие облагодетелствате производителя", посочи Григор Сарийски.

"Таванът на цените не дава добри резултати. Тогава може би наистина ще има спекула. Мерките трябва да са изпълними, трябва да се мисли администрацията как ще се справи. Трябва да се направи преглед на системата за социално подпомагане и да се подпомогнат наистина най-уязвимите", заяви Христина Христова. 

Икономистът Сарийски заключи, че приоритетът на правителството трябва да са спешни мерки за ограничаване избягването на корпоративния данък.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Красимир
преди 1 година
То таван в тая държава липсва Сигнализирай за неуместен коментар