България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Българинът се страхува от още по-високи цени, но няма желание за нови избори

Политологът от "Галъп интернешънъл" Яница Петкова с коментар в "България сутрин"

21.04.2022 | 08:30 Редактор: Тодор Петров

Близо 85% от българите очакват още по-високи цени на основните стоки, а почти 50% не искат нови избори и са толерантни към украинците. Това показват данните от последното изследване на социологическа агенция "Галъп интернешънъл".

"От времето на пандемията постепенно растат притесненията на българите за цените. Сега около 85% се притесняват за цените. Имаме наслагване на кризи, висока инфлация, конфликт в Украйна - всичко това води до притеснения. За последен път толкова висок беше делът на притесняващите се за цените през 2012-2013 г.", коментира политологът от "Галъп интернешънъл" Яница Петкова в "България сутрин".

Желание за нови избори и смяна на правителството все още не е налице. Около половината българите смятат, че не са необходими предсрочни парламентарни избори. Има някакво привикване, защото този показател не расте, посочи Петкова.

По думите ѝ пред Bulgaria ON AIR, у нас се наблюдава умора от политическа несигурност, а в същото време няма нова политическа алтернатива. Поради тези причини българите не желаят нови избори. За българското общество било ясно, че голяма част от икономическите и политически проблеми не произлизат от нашата страна.

"Ако при предишни ситуации с бежанци е имало известни притеснения, в този случай толерантността към бежанците от Украйна е доста голяма. Едва 1/4 смятат, че бежанците от Украйна са заплаха за сигурността на България. Отношението е много положително", каза още Яница Петкова.

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК