Недостиг на кадри: Украински бежанци заляха трудовата борса по морето

Близо 40 хил. са вече регистрираните украинци в Бургаска област

19.04.2022 | 14:02 Редактор: Ваня Кузманова

Наплив на украински бежанци на трудовата борса в Бургас. Близо 1200 са заявените работни места на борсата за персонал за летния сезон. От туристическия бранш се надяват, че търсещите работа украинци ще решат проблема с недостига на кадри по морето. 

В един от хотелите в Слънчев бряг вече са наети на работа украинки като Наталия от Днепър.

"Наложи се малко да поработим. Помагаме в кухнята, за да се изхранват и тези от нас, които са настанени в хотела. Не готвя особено добре, но никой още не се е оплакал", споделя тя. 

Наплив на украинки, които търсят работа, имаше и на трудовата борса за наемане на персонал за летния сезон. 

"Аз съм медицински работник. 18 години работя като медицинска сестра. Искам да съм полезна в България, да помагам на хората", казва Марина.  

Хотелиерите по морето се надяват украинците да компенсират недостига на персонал.

"И други лета сме работили с украинци, надяваме се да го решат. Дефицитът наистина е голям и сериозен. През последните години много хора се пренасочиха към други сфери на работа. Предлагаме работа за цялостен персонал - домакини, администратори с чужди езици, сладкари", заяви хотелиерът Божидар Николов.  

"В момента търсят каквато и да е работа. Затова ние предлагаме и форма, която да попълнят, да се види какво са работили", каза мениджърът на аквапарк в Несебър Силвия Гогова.  

Българите този сезон ще се конкурират за работа по морето с търсещите работа от Украйна. Сезонен персонал наемат и на летище "Бургас". Там работата е специфична затова ще разчитат предимно на българи. 

"Главно рентгенови оператори към отдел "Сигурност", които се занимават с проверка на пътници и багажи", посочи специалист човешки ресурси към летище "Бургас" Велина Ухова. 

"Участниците в борсата са заявили над 1200 работни места. С другите заявени места при нас в Бюрото по труда ще осъмнем с 2 000 работни места, като 80% от тях са свързани със сезона и туризма", заяви директорът на дирекция "Бюро по труда" Живко Янакиев.

Близо 40 хил. са вече регистрираните украинци в Бургаска област. 

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
4 rate up comment rate down comment 1
yoga7
преди 2 години
не ги искаме..да се махат Сигнализирай за неуместен коментар
1
4 rate up comment rate down comment 2
анонимен
преди 2 години
А защо не са в затворени бежански центрове като другите бежанци. Сигнализирай за неуместен коментар