Хотели в Балчик са пред фалит – не са получили и стотинка за приютените украински бежанци

Държавната помощ се бави, едновременно с това се трупат сметки за ток

18.04.2022 | 17:52 Редактор: Здравко Черкезов

Хотелиери в Балчик, приютили бежанци, са пред фалит. Те отвориха вратите си за украински граждани в първите дни на войната и вече втори месец разчитат само на собствени средства, защото държавната помощ се бави. Едновременно с това се трупат сметки за ток, а персоналът им е без заплати. Задлъжнели са и към доставчици.

Още в първите дни на войната Христо Желев решава, че ще отвори вратите на хотела си за украинските бежанци и вече е приютил десетки хора в нужда.  Въпреки обещанията за помощ от 40 лв. на човек, по сметките на хотелиера все още не е постъпила нито стотинка от държавата. 

"Те не са само сметките за ток. Стана време да плащаме заплати на персонала, продължаваме да трупаме разходи. Имаме още разходи непокрити разходи към доставчици. Пране, консумативи, въобще са хиляди неща за плащане. Някъде около 50-ина хил. лв. е това, което имаме в момента да платим ориентировъчно", обясни хотелиерът.

За да се справи със ситуацията, Христо Желев е кандидатствал за банков кредит и се надява той да му бъде отпуснат в идните дни. Негови колеги обаче нямат такава опция.

"Абсолютно невъзможно е, няма как да изтегля кредити. Единственият вариант е от бързи кредити с много високи лихви, които не бих поел, понеже не мога да бъда сигурен дали всичко това ще бъде разплатено от държавата", каза Пламен Козарев, управител на хотел в Балчик.

Козарев вече е натрупал задължения от около 100 хил. лв. за последните два месеца и за бизнеса му всеки ден след 20 април е последен, защото очаква да му спрат тока.

"Ние не можем да си платим тока за двата месеца накуп, говорим и за работни заплати и за осигуровки, което просто е неминуемо. Това ще бъде абсолютно сигурно: след два месеца ще има фалити в сектора", смята той.

Заради забавянето на плащането хотелиери са започнали да отказват да настаняват повече украински граждани. С още по-голяма тревога гледат в бъдещето, тъй като не са сигурни дали след 31 май алтернативните места за настаняване на бежанците ще могат да ги поемат.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК