Засилва се бежанският натиск на границите ни, доброволците изнемогват

Сериозно се оказа положението на граничен пункт "Дуранкулак", където на ден пристигат средно по над 10 автобуса

11.04.2022 | 19:05 Редактор: Теодора Патронова

Потокът от украински бежанци се увеличава, с което се засилва и натискът на границите ни. Сериозно се оказа положението на граничен пункт "Дуранкулак", където на ден пристигат средно по над 10 автобуса. Все по-трудно става и обслужването на бежанците.

От събота на граничния пункт в Дуранкулак са разкрити 9 гишета за издаване на удостоверения за временна закрила, предстои да отворят още две. Доброволците обаче изнемогват, споделя Розалия Георгиева, която посреща пътници в палатката на БЧК.

"Жените пътуват с децата си по един, два, три дни, при всички е различно. Оплакват се, че по пътя няма с какво да се хранят", обясни тя.

Не всички бягащи от ужаса на войната обаче имат късмета да пристигнат у нас за няколко дни като Злата.

"Ние пътуваме от Донбас 10 дни с малкото ми бебе - кърмаче. Защото в Украйна има комендантски час заради военните действия", разказа Злата Дубовская.

Розалия и съпругът ѝ Георги помагат на пункта от 40 дни. Казват, че е все по-трудно се намират доброволци като тях.

"Имахме моменти, когато водата ни свършваше, отваряме последната бутилка вода и пишем призиви в социалните групи и хората веднага ни доставят. БЧК и доброволци - основно доброволци, хора с големи сърца, които ни помагат. Не съм получил нищо от държавата, никаква помощ не съм видял тук да е пристигнала", изтъкна Георги.

"Не ни стига работна ръка, много са ни нужни доброволци. Днес е спокоен ден, но от сряда до събота сме претрупани с работа тук, защото идват много автобуси, по 20 се случват на ден", добави Розалия.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК