Хотелиери призоваха държавата да поеме украинските бежанци

Въпреки войната се очаква силен летен сезон

09.04.2022 | 14:03 Редактор: Здравко Черкезов

Хотелиери в Слънчев бряг настояват час по-скоро да се отворят държавните бази по морето, за да бъдат преместени украинските бежанци, настанени в хотелите. Макар и със закъснение заради войната, в курорта все пак очакват силен сезон.

Един от хотелите в Слънчев бряг отваря винаги по Великден. Посрещат предимно българи и румънци. След първоначалния шок от войната в Украйна сега се забелязва оптимизъм. 

"Първоначалното ужасно спадане и откази, сега се забелязва едно постепенно покачване. Ние очакваме все пак сезон. Повечето от хотелите вероятно ще си останат заети с бежанци. Малкото хотели, които останахме и не сме заети с бежанци, предполагам, че ще бъдем доста натоварени това лято", сподели хотелиерът Румен Мончев. 

"Сезонът ще се отложи – да, няма да започне по план на 1 май, но резервации за май все още има. Не са напълно канселирани всички,  има резервации от различни пазари и смятам, че от средата на юни сезонът ще тръгне нормално", каза Елена Иванова от "Съюз на собствениците" в Слънчев бряг. 

Хотелиерите обаче настояват мерките, свързани с Ковид-19 за влизане в страната да отпаднат до дни. 

"Една голяма част от конкурентните на нас дестинации като Хърватска, Малта, Испания, Португалия ще бъдат премахнати", посочи зам.-председателят на БХРА Веселин Налбантов.

В Слънчев бряг искат също държавата възможно най-бързо да отвори базите си по морето, за да бъдат преместени настанените по хотелите украински бежанци. 

"Това решение трябва да се потърси още сега! Не трябва да чакаме края на май, дори края на април, когато хотелите вече почват нормално да отварят за сезонната си работа, това решение трябва да дойде още сега", призоваха от "Съюз на собствениците" в Слънчев бряг.

В неделя на летище Бургас каца първият чартър с израелски туристи, които ще почиват в Слънчев бряг. 

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК